Qui ha superat l'Ebola el propaga amb el semen durant 9 mesos

Els investigadors no saben si algunes traces víriques queden latents al cos

La llet materna el conté i l'encomana durant uns 90 dies després de la curació

Simulacre d’Ebola al Clínic, el desembre passat.

Simulacre d’Ebola al Clínic, el desembre passat. / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
À. G. / BARCELONA

L'abundant investigació sobre el virus de l'Ebola desenvolupada en l'últim any ha plantejat sorprenents incògnites sobre un microorganisme del qual es creia saber-ho gairebé tot. En aquests moments, l'Ebola està classificat pels organismes sanitaris internacionals com una «malaltia desconeguda» de la qual es van descobrint detalls. Un dels més recents fixa en «almenys» nou mesos el període en què un home que ha sobreviscut a la infecció transmet el virus a través del semen, en les relacions sexuals. Així consta en la informació sobre l'Ebola de què disposa l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC).

Notícies relacionades

La llet materna de les dones que han superat la infecció conté el microorganisme durant un mínim de tres mesos després de la curació. Fins fa poc, es considerava que la transmissió del virus de l'Ebola a través del semen es prolongava un màxim de dos mesos, i un període similar en la lactància materna.

COM EL VIH / Una altra incògnita oberta, conseqüència de l'exhaustiva investigació clínica que facilita la gran quantitat de persones infectades en aquest brot -28.600 contagiats fins ara, dels quals 11.300 han mort-, al·ludeix al grau d'eliminació vírica que aconsegueixen les persones que superen l'Ebola. «Aquest virus forma part dels microorganismes problemàtics que s'acantonen a l'organisme i s'adapten, ocults, quan en aparença se n'ha superat l'infecció», explica Mireia Jané, de l'ASPC. Els investigadors es plantegen si el virus de l'Ebola té un mecanisme de supervivència similar al del VIH que causa la sida -la seva curació és, de moment, un impossible, ja que el virus sempre disposa de reservoris inaccessibles als fàrmacs en què queda latent, des dels quals ressorgeix quan les circumstàncies l'hi permeten-. És per això que ni l'OMS ni la resta d'organismes internacionals estan disposats a tancar l'episodi de l'Ebola en curs. La Unió Europea, de moment, no autoritza la importació de carn ni de productes derivats procedents de Sierra Leone, Guinea o Libèria.

Temes:

Ebola Virus