Un telèfon blindat

El Centre Criptològic Nacional publica una guia sobre com protegir la privacitat

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

El Centre Criptològic Nacional, dependent del Ministeri de Defensa, del qual també depèn el centre d'alerta d'incidents informàtics, el CERT, ha publicat una guia amb consells per a usuaris particulars sobre com es pot mantenir el mòbil protegit i evitar atacs per sostreure la informació que conté, que valen per a qualsevol sistema operatiu, malgrat que les instruccions concretes són per a Android i iOS, que són els més populars a Espanya.

ACCÉS

Contrasenyes com més llargues millor

«Cal restringir al màxim les accions que es puguin portar a terme amb accés físic al telèfon, de manera que únicament el propietari sigui capaç d'utilitzar-lo», afirma el manual. El CCN-CERT proposa dur sempre el telèfon bloquejat per un codi (PIN), i si pot ser de vuit xifres, millor que no pas de quatre, que a més a més «no sigui fàcilment endevinable, és a dir, excloent-ne valors típics com poden ser 0000, 1111, 1234 o la data d'aniversari de l'amo del dispositiu». El codi de bloqueig es pot aplicar a la pantalla d'inici i també a la targeta SIM, i en el cas dels iPhone recomana desactivar l'assistent de veu Siri des de la pantalla de bloqueig. També aconsellen deshabilitar la previsualització de notificacions que permetin accedir directament al programa.

LOCALITZACIÓ

Ni wi-fi ni bluetooth activats sempre

El CCN-CERT aconsella no portar, com fan molts usuaris, activades sempre les connexions bluetooth i wi-fi, perquè permeten a un delinqüent accedir a les dades del telèfon de manera bastant fàcil. Són funcions que s'han d'activar únicament quan es necessitin. Així mateix, recomanen desactivar tots els serveis de localització vinculats a apps que es pugui. Sobretot, en iOS, els que estan vinculats al sistema i les anomenades «localitzacions freqüents, que el mòbil utilitza per als serveis GPS i els recordatoris associats a la posició. En Android s'aconsella activar els serveis de localització en mode Només al dispositiu «encara que estigui associat a un consum més alt de bateria i trigui més a localitzar la ubicació del dispositiu».

MEMÒRIA

Efectuar-ne còpies de seguretat periòdiques

Un altre element fonamental per a la seguretat de la informació és l'ús de còpies que permetin conservar la informació fins i tot en cas de robatori o pèrdua del dispositiu. Convé fer-ne regularment. A més s'han d'instal·lar les actualitzacions de programes i firmaware del dispositiu, que solen arreglar forats de seguretat

PROGRAMES

Notícies relacionades

Res de fer un 'jailbreak' al mòbil

El jailbreak, la instal·lació de software que permet esquivar les restriccions del fabricant per instal·lar-hi aplicacions que no estan incloses a les botigues pròpies, com pot ser el cas d'App Store o Google Play, és una de les accions més perilloses per a la seguretat del dispositiu perquè exposa «els usuaris a codis perjudicials que podrien prendre el control complet del terminal», afirma el manual. «És important destacar que la Play Store no ofereix cap garantia que l'aplicació descarregada no suposi cap risc de seguretat per al nostre dispositiu. La recomanació general quan s'instal·la una aplicació és desconfiar d'aplicacions que demanen massa permisos o permisos sospitosos», afegeix. I suggereix que, «per exemple, aquelles que disposin d'accés al micròfon podran escoltar tot el so i àudio existent al voltant del dispositiu mòbil, gravar-ho i enviar-ho a través d'internet». També aconsella desactivar Google Now en telèfons amb Android, pel fet que va rastrejant tota la informació que genera l'usuari per oferir-li serveis nous, «a menys que es desitgi fer ús de la funcionalitat d'aquesta aplicació», diu.