101 ANIVERSARI DEL SEU NAIXEMENT

Hedy Lamarr inspira el 'doodle' de Google

El buscador més conegut del món ret homenatge a la inventora i actriu que va protagonitzar el primer orgasme de la història del cine

Hedy Lammar, a la pel·lícula ’Èxtasi’ el 1933. / YOUTUBE / CANAL: ROB KING

1
Es llegeix en minuts
LOURDES MEROÑO / BARCELONA

Aquest dilluns Google ha volgut retre un homenatge a Hedy Lamar, que protagonitza el 'doodle' del buscador més conegut del món. Encara que va tenir més sort en la seva faceta d'inventora que com actriu, Lamar va saltar a la fama per protagonitzar el primer nu i el primer orgasme de la història del cine en la pel·lícula txecoslovaca 'Èxtasi' del 1933. La intèrpret austríaca més guapa i exòtica hauria fet 101 anys el 9 de novembre del 2015. 

Després d'haver fet unes quantes pel·lícules alemanyes, gràcies a la seva fama va poder viatjar a Hollywood, on va ser la protegida del productor Louis BMayer. Allà va començar a destacar i encara que va fer una trentena de pel·lícules, no va tenir gaire èxit al triar-les. Una cosa que mai es va perdonar, va ser rebutjar ser la protagonista de 'Luz de Gas' i 'Casablanca', que va protagonitzar Ingrid Berman

"Qualsevol noia pot ser glamurosa, tot el que has de fer és estar quiet i semblar estúpid"

Notícies relacionades

Hedy Lamar també va ser una gran inventora, i va obtenir, juntament amb el compositor George Antheil, la patent pel seu sistema de comunicacions secret. Aquest es va dissenyar per construir torpedes teledirigits per ràdio que no poguessin detectar els enemics, utilitzant salts entre 88 freqüències. El seu primer ús conegut va ser en la crisi dels míssils de Cuba del 1962. Encara que l'invent va ser prou important, no va ser fins al 1997 quan Lamarr i Antheil van ser honrats amb el FEP Premi de la Fundació Electronic Frontier Pioneer i aquell mateix any, Lamarr es va convertir en la primera dona a rebre la BULBIE Gnass Espíritu Achievement Award, considerada els 'Oscars dels invents'. El dia de l'inventor també se celebra el 9 de novembre, data del seu aniversari, en el seu honor. 

Hedy Lamarr va morir el 19 de gener del 2000 a l'edat de 86 anys a Florida. La intèrpret inventora solia dir: "Qualsevol noia pot ser glamurosa, tot el que has de fer és estar quiet i semblar estúpid".