DRAMA A LLEIDA

Els bombers diuen que van avisar el geriàtric d'Agramunt del risc d'inundació abans de la tragèdia

Asseguren que a la nit van alertar la localitat per megafonia que el riu estava a punt de desbordar-se

El pati per on va entrar l’aigua al semisoterrani, inundat.

El pati per on va entrar l’aigua al semisoterrani, inundat. / EL PERIÓDICO / ORIOL BOSCH

2
Es llegeix en minuts

Un grup de bombers voluntaris del parc d'Agramunt (Urgell) va avisar dilluns a la nit la residència Ribera de Sió del risc d'inundació, perquè el riu Sió estava a punt de desbordar-sehores abans que quatre àvies morissin a l'inundar-se de matinada el semisoterrani on dormien.

Segons han informat fonts pròximes al cas, un grup de bombers voluntaris d'Agramunt van recórrer dilluns, després de les 23.00 hores, la localitat utilitzant megàfons per advertir del risc d'inundacions i a més es van aturar en punts sensibles concrets, com la residència geriàtrica Ribera de Sió, per alertar que el riu s'estava a punt de desbordar.

El riu es va acabar desbordant, de manera que cap a les quatre de la matinada l'aigua i el fang van inundar el semisoterrani de la residència, on l'aigua va cobrir fins a una altura d'uns dos metres i mig, fet que va provocar la mort de quatre dels nou avis amb mobilitat reduïda que dormien allà.

A més, segons les fonts, l'alcalde d'Agramunt, Bernat Solé, va rebre dilluns al migdia una alerta per SMS i per correu electrònic per part de Protecció Civil advertint que s'havia activat l'alerta del pla d'inundacions (Inuncat) per la previsió de fortes pluges generalitzades.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha confirmat aquest dimecres, en declaracions als periodistes, que els Bombers d'Agramunt van alertar la població utilitzant un megàfon i que van efectuar "avisos puntuals" del risc d'inundació per les intenses pluges que van afectar Catalunya en el primer gran temporal de tardor.

"Ens consta que el cos de Bombers d'Agramunt va estar advertint, fins i tot per megafonia aquella mateixa nit, la població i que va estar realitzant fins i tot avisos puntuals en zones inundables per prevenir del risc per la possibilitat que es produïssin afectacions per riuades", ha indicat Jané, que ha recordat, a més, que dilluns es va activar la fase d'alerta del pla d'emergències per inundacions i que, quan minuts després de les quatre de la matinada es va rebre l'avís de la inundació a la residència, els equips d'emergència "van arribar a l'instant".

El conseller ha remarcat que, amb la informació de què disposa fins al moment, l'actuació dels equips d'emergència que van intervenir a Agramunt va ser "correcta".

Notícies relacionades

Per aquest motiu, Jané ha donat les gràcies als professionals de Protecció Civil i dels Bombers, ja que "van advertir, van fer la seva feina i van estar de guàrdia tota la nit i, quan es va produir la trucada al 112, a l'instant van arribar (a la residència)".

Segons el conseller, els equips d'emergència, que van desplegar a Balaguer bombers de les unitats subaquàtiques i que van aconseguir rescatar amb vida cinc avis del semisoterrani inundat, "van complir les expectatives que es generen quan es dóna una situació" com la d'aquell dia.