EFECTES DEL CANVI CLIMÀTIC

Mira què fa un any de pluges al lloc més sec de la Terra

Un mantell de flors malves ha cobert l'àrid desert d'Atacama, a Xile

Espectacular imatge del desert d’Atacama, cobert de flors, aquesta setmana.

Espectacular imatge del desert d’Atacama, cobert de flors, aquesta setmana. / EFE / MARIO RUIZ

1
Es llegeix en minuts

Una alfombra gegant de flors malves cobreix actualment el lloc més sec de la Terra, el desert d'Atacama, al nord de Xile. És el producte d'un any de pluges intenses, agreujada pel pas d'El Niño. El fenomen ja ha congregat en aquest àrid lloc especialistes i turistes que han volgut contemplar 'in situ' l'espectacle.

Tradicionalment, abans que el canvi climàtic fes aparició, al desert d'Atacama, amb una superfície de 105.000 quilòmetres quadrats, només es registraven pluges en quantitats possibles de ser mesurades una vegada entre cada 15 o 40 anys i s'han arribat a registrar períodes de 400 anys sense ni una gota d'aigua. Aquest any, no obstant, la gran quantitat de pluja caiguda ha provocat una floració espectacular.

Milers de flors de tons violetes i blancs ('Nolana paradoxa') i de color groc ('Rhodophiala rhodolirion') s'han sumat a les flors habituals del lloc: les 'Bomarea ovallei', espècie endèmica de Xile de tons rogencs, i a les 'Calandrinia longiscapa', que van del vermell al púrpura i al blanc. Tot un festival de colors poc habitual d'aquesta zona desèrtica.

DUES FLORACIONS A UN ANY

Raúl Céspedes, especialista de la Universitat d'Atacama, explica que cada quatre o cinc anys es donen floracions coloristes, però apunta que aquesta és d'una intensitat inèdita des de fa desenes d'anys. "Aquest any és especial perquè la gran quantitat d'aigua caiguda ha permès observar l'episodi de floració més espectacular dels últims 50 anys", subratlla.

Notícies relacionades

El pas d'El Niño pel desert d'Atacama ha provocat que arrels subterrànies poguessin germinar i mantenir-se en un entorn àrid. "Quan un pensa en un desert, creu que hi ha una sequera absoluta, però hi ha un ecosistema latent que espera certes condicions, com pluja, temperatures elevades i humitat, per activar-se", destaca Céspedes.

"El fenomen aquest any ha sigut poc habitual. Hi va haver inundacions al març que van provocar una floració especial a l'hivern, cosa que mai havíem vist, i després una floració a la primavera", apunta per la seva part Daniel Díaz, director regional del Servei Nacional de Turisme de la regió d'Atacama. "Dues floracions en un any és excepcional al desert més àrid del món", ha afegit.

Temes:

Pluges