Document de l'Agència Internacional per a la Investigació sobre el Càncer

Preguntes i respostes sobre el consum de carn

L'OMS atribueix 34.000 morts per càncer a l'any a dietes riques en carn processada mentre que xifra en 1 milió les causades pel tabac

Una xarcuteria d’un mercat de Barcelona, en una imatge d’arxiu.

Una xarcuteria d’un mercat de Barcelona, en una imatge d’arxiu. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

L'OMS, a través de l'Agència Internacional per a la Investigació sobre el Càncer (IARC), ha alertat aquest dilluns que el consum de carn vermella carn processada pot augmentar el risc de càncer de còlon. La mateixa agència ha publicat un document en què posa en context aquest anunci. 

La IARC apunta que prop de 34.000 morts per càncer a l'any a tot el món són atribuïbles a dietes riques en carn processada, segons les estimacions més recents del Projecte sobre la Càrrega Global de Malaltia. Per la seva banda, tot i que menjar carn vermella encara no s'ha establert com una causa de càncer, el mateix projecte atribueix 50.000 morts per càncer a l'any a dietes riques en carns vermelles. L'agència les contrasta amb el gairebé 1 milió de morts per càncer del tabac, les 600.000 pel consum d'alcohol, i més de 200.000 morts anuals vinculades amb la contaminació de l'aire. El mateix document recorda que no s'ha classificat la carn processada en la mateixa categoria que les causes de càncer com el consum de tabac i l'amiant. 

¿Es pot quantificar el risc de menjar carn vermella i carn processada? L'agència explica que l'anàlisi de les dades obtingudes dels estudis estimen que cada porció de 50 grams de carn processada consumida diàriament augmenta el risc de càncer colorectal en aproximadament un 18%. En el cas de la carn vermella, indiquen que és més difícil establir una relació. L'agència apunta que si es demostrés que l'associació de la carn vermella i el càncer colorectal és casual, la relació seria d'un augment d'un 17% per cada porció de 100 grams de carn vermella consumida diàriament. L'OMS assenyala que no han pogut diferenciar la incidència del consum de carn en els diferents grups de persones (nens, persons grans, dones i homes).

La IARC assenyala que els mètodes de cocció d'alta temperatura generen compostos que poden contribuir al risc cancerigen. L'estudi conclou que les dades disponibles no permeten saber si hi ha un nivell segur de consum de carn. No obstant, sí que resolen que el risc de càncer augmenta amb la quantitat de carn consumida.

¿QUÈ ES CONSIDERA CARN VERMELLA?

Carn vermella és tota la carn muscular dels mamífers, incloent carn de bòvids, vedella, porc, be, cavall i cabra.

¿QUÈ ES CONSIDERA CARN PROCESSADA?

La carn processada es refereix a la carn que ha sigut transformada a través de la salaó, el curat, la fermentació, el fumat, o altres processos per millorar-ne el sabor o la conservació. La majoria de les carns processades contenen carn de porc o carn de bòvid,

Notícies relacionades

però també poden contenir altres carns vermelles, aus, menuts o subproductes carnis com la sang.

Exemples de carns processades inclouen frankfurts -'hot dogs'/salsitxes-, pernil, salsitxes, carn en conserva i carn seca, així com carn en llauna, i les preparacions i salses a base de carn.

Temes:

Càncer