L'OMS lliga el càncer amb l'embotit i la carn vermella processada

L'alerta se centra en els productes curats, fumats o en salaó

La Generalitat manté el consell de menjar vedella, en una dieta equilibrada

Un jove menja un entrepà de béicon.

Un jove menja un entrepà de béicon. / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO / BARCELONA

L'alerta preventiva que ahir va emetre el Centre Internacional de Recerca sobre el Càncer (CRIC) advertint del risc cancerigen que implica menjar carn vermella processada, en especial productes fumats, curats o en salaó, va inquietar milers de ciutadans, habituals consumidors de salsitxes de frankfurt, béicon fregit o xoriço en adob. L'informe del CRIC, agència de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) especialitzada en el càncer, va distingir entre el risc «probable o limitat» que comporta menjar carn vermella, poc cuinada, i el perill «provat» de patir un tumor de còlon en què incorren els que degusten de manera quotidiana embotits i  conserves càrnies adobades.

La manera de cuinar la carn seria determinant en l'aparició de càncers digestius, va afegir la recerca. Al rostir les costelles directament sobre la flama o en una superfície a altes temperatures, va indicar l'estudi, es produeixen elements químics cancerígens -hidrocarburs aromàtics i amines- que s'ingereixen amb l'aliment.

El treball avalat per l'OMS, que va coincidir amb la publicació d'un informe de la revista The Lancet Oncology que va incidir en els mateixos termes, analitza les dades de 800 estudis en els quals es va investigar el consum de carn vermella i processada en diversos països subjectes a dietes diferents. «Les nostres proves procedeixen de grans estudis poblacionals fets al llarg dels últims 20 anys -va indicar Christopher Wild, director del CRIC-. Aquestes troballes incideixen en anteriors recomanacions de salut pública que ja proposaven limitar el consum de carn vermella».

NO HI HA PROU DADES / L'estudi subscrit per l'OMS adverteix, no obstant, que malgrat que la documentació avaluada és abundant, aquesta no ha permès comparar l'efecte en l'ésser humà dels diferents tipus de carns processades que hi ha al món. La Conselleria de Salut, un cop analitzat el document de l'OMS i l'estudi de The Lancet, va optar per mantenir les seves recomanacions nutricionals anteriors. «Convé seguir una dieta equilibrada i variada, en la qual predomini la fruita, la verdura i l'oli d'oliva -va dir Carme Cabezas, subdirectora de Promoció de la Salut-. Suggerim prendre dues o tres vegades per setmana carn magra, ja sigui de vedella (vermella), de pollastre o d'altres aus, i ocasionalment, dues o tres vegades al mes, embotits i carns processades, incloent-hi el pernil serrà». Cabezas va reiterar la impossibilitat actual de comparar científicament les diverses formes de carn processada que es consumeixen en les diferents zones el món, àmbit de l'OMS.

COM EL TABAC / L'estudi del CRIC va incloure la carn vermella processada en el grup 1 de substàncies definides per l'OMS com a cancerígenes per als éssers humans. «Aquesta classificació s'atribueix als productes sobre els quals hi ha proves convincents que l'agent al·ludit causa càncer», van indicar els autors. Encara que en aquest mateix grup hi ha el tabac i l'amiant, els investigadors van insistir a no equiparar les carns vermelles amb els cigarrets. «No són igual de perillosos en relació amb el seu potencial carcinogen», van puntualitzar. «La nostra classificació descriu l'evidència d'un element que és causa de càncer, però no avalua el grau de risc», van afegir.

Les morts causades cada any pels dos consums són substancialment diferents, recullen les estadístiques de l'OMS. Es calcula que cada any es produeixen al món 34.000 morts vinculades a l'aspecte cancerigen d'una dieta en què abunden els productes de xarcuteria (la incidència en les morts de causa cardiovascular és molt superior), davant el milió de morts atribuïdes al càncer per consum de tabac, els 600.000 propiciats per les begudes alcohòliques i els 200.000 que s'adjudiquen a la contaminació de l'aire de les ciutats.

Notícies relacionades

LA PROPORCIÓ / L'estudi carni promogut per l'OMS precisa que per cada porció de 50 grams de carn processada que es consumeix diàriament augmenta «en un 18%» el risc de patir càncer de còlon, i situa en «un 17%» el perill per als que prenen diàriament 100 grams de carn vermella sense salaons ni additius.

A més del càncer de còlon, la investigació vincula el consum dels productes carnis processats amb l'aparició de tumors de pàncrees i pròstata. Aquests riscos sempre són proporcionals a la freqüència i quantitat del consum.

Temes:

OMS Càncer