HÀBITS ALIMENTARIS I SALUT PÚBLICA

La Sanitat anglesa demana gravar amb el 20% els aliments ensucrats

El Govern fa el sord tot i que la proporció d'obesos és del 25%

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / LONDRES

Abans va ser el tabac. Ara, l'enemic número u de la salut pública és el sucre. I els britànics en consumeixen en quantitats preocupants. Una verdadera addicció a la Gran Bretanya, on s'ha disparat l'obesitat durant les últimes tres dècades. El mateix país on un dels programes més populars de televisió, The great British bake off, és un concurs de rebosteria.

Un informe alarmant del Servei Públic de Salut ha recomanat al Govern gravar amb un impost d'entre el 10% i el 20% els aliments, les begudes i els preparats amb més quantitat de sucre. La proposta ha rellançat el debat sobre com frenar els abusos del poderós sector alimentari. El mediàtic xef Jamie Oliver s'ha mullat una vegada més i ha anat a la Cambra dels Comuns per defensar la taxa. «Heu de prendre mesures dràstiques», els va dir als diputats. «¿Qui mana en aquest país? ¿Els negocis que s'estan be­neficiant a costa de la salut o ­nosaltres?».

Però el Govern, per boca del primer ministre, David Cameron, ha rebutjat el gravamen.

Un de cada cinc nens menors de 10 anys i el 25% dels adults al Regne Unit són obesos. Es calcula que l'atenció a malalties relacionades amb l'obesitat, com la diabetis tipus 2 i algunes classes de càncer, costa a la sanitat pública més de 5.000 milions de lliures a l'any. Una de les principals causes és el consum elevat de sucre. La majoria dels britànics n'ingereixen el doble de la dosi recomanada.

Els consumidors cada vegada són més conscients del risc que això implica, però el problema és el sucre amagat en begudes barates, menjars precuinats i els populars takeaway, els cuinats, com pizza o curri, llestos per emportar-se a casa. Oliver ha demanat que, per exemple, es gravin les begudes gasoses, en lloc d'altres productes com xocolatines, perquè la gent desconeix més la quantitat de ­sucre que porten. Una beguda edulcorada en conté al voltant de nou cullerades, quan el límit màxim aconsellat al dia per a un adult és de sis.

RETARD GOVERNAMENTAL

Notícies relacionades

L'informe, que el Govern ha endarrerit durant mesos, reconeix que una sola mesura, com les taxes, pot ser un bon exemple, però no tindrà prou eficàcia. Els experts també volen que es regulin descomptes i promocions als supermercats, que influeixen de manera determinant en la composició del cistell d'anar a comprar i no sempre per bé. També demanen que es redueixi l'enorme publicitat de menjars i begudes, dirigides als nens, en què es barregen jocs i productes ensucrats. I advoquen per la millora dels menús als hospitals i altres organismes públics.

La petició a favor de l'impost als productes amb excés de sucre d'Oliver ha sigut recolzada fins ara per 150.000 firmes. El Govern la ignora i prefereix culpar els ciutadans i els seus mals hàbits a l'hora de menjar.