El PSOE proposa que les beques siguin un «dret ciutadà»

El partit proposa impulsar un estatut del docent per «dignificar» la seva funció

Les ajudes serien concedides a tothom que estigui per sota de cert nivell de renda

3
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / MADRID

De totes les mesures conegudes que els socialistes volen impulsar si tornen al Govern, les educatives són les més innovadores. L'ampliació de l'índex d'escolarització fins als 18 anys implicaria, assenyalen al PSOE, un enorme canvi en la societat per al qual el partit vol «ampliar l'oferta pública de places en totes les ensenyances, especialment en educació infantil i formació professional», un objectiu en què esperen la col·laboració de totes les administracions. Juntament amb aquesta iniciativa, el principal partit de l'oposició proposa en el seu programa, donat a conèixer ahir al vespre, un dràstic canvi en el sistema de beques.

Els socialistes es comprometen a «recuperar el verdader sentit de les beques com un dret, creant un sistema de beques concedides a tothom que compleixi els nous llindars de renda i patrimoni que establirem en les convocatòries, que seran sense règim de concurrència competitiva». Segons la coordinadora del programa electoral per a les generals del 20 de desembre, Meritxell Batet, es tracta de considerar les beques «un autèntic dret de ciutadania» perquè ningú que vulgui estudiar es quedi fora del sistema educatiu «perquè els diners dels seus pares no són suficients per pagar una carrera universitària».

Al mateix temps, el PSOE pretén incloure a la Constitució el dret a l'educació per «blindar-lo» i que «no depengui del Govern de torn». Aquesta última iniciativa és en principi més difícil de portar a terme, així com la resta de la modificació de la Carta Magna que proposa el principal partit de l'oposició, ja que per a aquest esforç es requereix una majoria reforçada i el concurs del PP, que fins ara no ha mostrat interès en el projecte.

EL FINANÇAMENT/ Els socialistes també pretenen «establir un finançament públic i uns serveis comuns adequats per a tot el sistema educatiu fins a arribar a un sòl comú de finançament del 5% del producte interior brut (PIB) en dues legislatures, i amb l'aspiració d'arribar al 7% a mitjà termini».

El PSOE sosté que el seu programa no és només un catàleg d'accions per a la legislatura vinent, sinó que té les «llums llargues» i es dirigeix a més llarg termini. Algunes de les mesures per les quals advoquen, no obstant, seran d'efecte gairebé immediat si aconsegueixen recuperar la Moncloa. Per aconseguir-ho, el partit necessitarà, segons totes les enquestes, el suport d'algun dels partits emergents, Ciutadans i Podem, o fins i tot de tots dos. La controvertida llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMCE), per exemple. Des que va ser aprovada, el PSOE, com la resta de l'oposició, va anunciar que la derogaria, i així ho subratlla el seu programa: «La normativa ha contribuït a retallar la inversió en educació, dificultant la contractació del professorat i deteriorant tots els serveis: menjadors, transports i llibres de text, entre altres».

Notícies relacionades

MIR EDUCATIU / La llei que substituiria la derogada LOMCE no té una gran concreció en el programa, que assenyala que «garantirà un sistema educatiu estable, basat en l'equitat i la inclusivitat, i permetrà millorar els resultats educatius de totes les ensenyances». Paral·lelament, els socialistes advoquen per aprovar «un estatut del personal docent que n'impulsi la professionalització, dignifiqui la funció docent, reguli les seves condicions de treball, asseguri la seva formació permanent, estableixi els criteris per a la promoció, derogui els decrets que han deteriorat les seves condicions laborals i incorpori un sistema d'accés a la docència de MIR educatiu similar al sanitari».

Els socialistes, finalment, reafirmen el seu compromís de desterrar l'assignatura de religió de l'escola pública. «Per fer-ho es promouran les reformes del marc legal actual necessàries, així com dels acords internacionals», assenyala el document. És a dir, del concordat amb la Santa Seu, que el PSOE sempre es compromet a derogar quan està en l'oposició.