desfeta d'UNA CONCESSIÓ FERROVIÀRIA

El túnel de l'AVE del Pertús, en concurs de creditors

L'Estat es podria veure obligat a rescatar l'obra, lligada a Florentino

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
GIRONA

El Jutjat Mercantil de Girona ha declarat en concurs de creditors a TP Ferro, la concessionària de l'AVE del Pertús entre Espanya i França. En una interlocutòria, el jutge ha adoptat la mesura després de constatar «la situació d'insolvència» de l'empresa vinculada a Florentino Pérez, que s'havia presentat al març al preconcurs després de mesos d'infructuoses negociacions amb els governs espanyol i francès per renegociar el deute de 400 milions d'euros que acumulava amb els bancs per l'insuficient trànsit de trens. El concurs de creditors, en el pitjor dels casos, comportarà que Espanya i França hagin d'assumir el deute i la gestió de l'adjudicatària.

El jutge, al constatar la falta de solvència de l'empresa, ha nomenat el despatx d'advocats Arraut i Sala Reixachs com a administrador concursal de TP Ferro i li ha atorgat un termini de dos mesos per presentar un informe sobre la situació de la companyia, segons la interlocutòria a què ha tingut accés Europa Press.

Notícies relacionades

Abans que s'acabés el túnel, l'empresa, participada al 50% per ACS i la francesa Eiffage, preveia que per la concessió passarien uns 58 trens al dia, als quals podria cobrar un peatge de 1.350 euros en el cas dels combois de viatgers i de 550 euros en el cas dels de mercaderies. Posteriorment, els peatges es van revisar a l'alça, però el trànsit ferroviari va quedar molt lluny de les expectatives i l'empresa va anar acumulant pèrdues. Malgrat el concurs de creditors, TP Ferro assegura que ha dotat de mitjans el túnel perquè continuï operant i canalitzant el trànsit de trens entre Espanya i França «amb les mateixes condicions de seguretat, fluïdesa i regularitat».

El túnel transfronterer de l'AVE se suma així a la llista d'altres grans infraestructures que han fet fallida o han resultat inviables els últims anys, inclosos els aeroports de Castelló i Ciudad Real, les autopistes radials de Madrid i el magatzem de gas Castor, per a la paralització del qual el Govern va compensar ACS amb 1.350 milions d'euros que es repercutiran a les factures del gas de tots els consumidors.