ENREVESSAT CRIM A BISCAIA

La policia investiga si un atropellament va ser en realitat violència masclista

L'Ertzaintza creu que l'exmarit de la víctima hauria pogut simular l'atropellament

El sospitós, que es va tirar a la via de tren per suïcidar-se, potser va tenir un còmplice

3
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA/SANT SEBASTIÀ

L'Ertzaintza ha localitzat sang i altres restes biològiques al domicili de Leire Rodríguez. També n'ha trobat al vehicle de l'exmarit. A falta que les anàlisis d'ADN certifiquin que pertanyen a la dona, assassinada a Bilbao el 8 d'agost, s'ensorra la hipòtesi inicial que n'explicava la mort a causa d'un atropellament. Malgrat el secret de sumari, els indicis que han transcendit apunten que l'exparella està involucrada en la seva mort i que l'home va intentar emmascarar el crim traslladant-ne el cos i dipositant-lo a tocar d'una carretera.

En les últimes hores, l'Ertzaintza ha registrat exhaustivament el domicili de Rodríguez, una dona de 34 anys que deixa dos fills. Agents de la Policia Científica de la policia basca han trobat restes de sang al bany, a l'entrada de la casa i a les escales. Caldrà esperar a la setmana que ve, quan se sàpiguen els resultats de l'ADN, per determinar si el crim es va cometre a la vivenda.

Així mateix, s'han trobat restes biològiques al cotxe de l'exmarit: al seient del copilot i al maleter. En cas que es confirmés que es tracta de sang de Leire Rodríguez, quedaria provat que va existir un trasllat del cos. Precisament, l'exparella de la víctima va intentar suïcidar-se el mateix dia en què l'Ertzaintza l'havia citat a declarar, amb la intenció també de registrar aquell vehicle. Després de llançar-se a les vies del tren, el cos va ser trobat amb diversos talls als canells. A més a més, als voltants s'hi va trobar un ganivet que contenia restes de sang. Des d'aleshores es troba en estat d'extrema gravetat en un centre hospitalari de Bilbao.

La teoria de l'atropellament, intencionat o casual, va quedar de seguida en entredit per l'absència de sang a l'entorn del cos, ja que la ferida que la víctima presentava al cap hauria d'haver originat una gran reguera, que no es va trobar al voltant del cadàver.

COL·LABORADOR NECESSARI / Els investigadors estan gairebé convençuts que va ser necessària la col·laboració d'una tercera persona per traslladar el cos. En aquestes sospites encaixa la detenció, dimecres, d'un jove magribí per la seva presumpta implicació en el crim. No obstant, va quedar en llibertat condicional dos dies després, malgrat els recels expressats per l'Ertzaintza, que temen que torni al seu país d'origen. Davant aquest risc, el jutge li ha retirat el passaport, li ha prohibit sortir d'Espanya i li ha ordenat que es presenti diàriament al jutjat.

Notícies relacionades

La relació entre aquest noi i l'exespòs també està sent investigada. Segons sembla, va explicar a la Policia local bilbaïna que va conèixer el principal sospitós del cas temps enrere, quan aquest va portar un cotxe al taller mecànic en què treballa. No obstant, no es descarta que hagués pogut tenir cap participació directa en l'agressió mortal o en l'ocultació de proves, ja que van intercanviar diversos missatges la mateixa nit del crim.

El cas ha despertat una enorme sorpresa entre els veïns del barri de La Peña, en el qual era habitual veure la dona que va resultar morta i l'exmarit jugar amb els dos fills al parc, ja que tots dos hi vivien a prop. Una veïna explicava que se'ls veia en bona harmonia: «És inexplicable que aquell desgraciat hagi tret del mig la pobra nana». Els seus coneguts la recorden com a «molt treballadora, una marassa que anava sempre amb els fills amunt i avall». El dolor que van sentir el 8 d'agost, quan va córrer la notícia que Leire havia sigut atropellada per un vehicle que es va fugar, s'ha transformat en indignació al saber-se que les indagacions apunten a la seva exparella com a responsable.