Nova YORK

Retrobar les Torres Bessones

Visita guiada al Memorial de l’11-S, a Nova York.

Visita guiada al Memorial de l’11-S, a Nova York. / AFP / MARK LENNIHAN

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN

Caldrà donar les gràcies a aquests hidroavions i helicòpters que recorren com mosquits el cel novaiorquès per portar els seus habitants més acabalats fins als Hamptons, els enclavaments a Long Island on també es pot arribar en autobús o en tren. Potser caldrà estar agraït també a aquesta humitat que converteix la pell en suor, desanima alguns de venir i n'anima altres a fugir, lluny durant dies o en escapades d'un dia, als Rockaways, Fort Tilden i algunes altres de les moltes platges accessibles per ferri.

O potser tot plegat és qüestió de la ingent oferta d'activitats en espais oberts, cada vegada més generosos, que fan que disminueixi la densitat humana… En qualsevol cas, l'estiu és un dels millors moments per programar unes vacances a Nova York, una ciutat aquests dies tan activa com sempre però on és inevitable la sensació de palpar i viure un ritme diferent.

És pràcticament obligatori aprofitar l'oportunitat d'una de les últimes atraccions afegides i arribar-se fins a la zona zero, pujar en menys de 60 segons fins al cel i, des de la planta 100 del World Trade Center 1 (relleu de les tràgicament absents Torres Bessones), entregar-se a la contemplació d'una ciutat que es regala davant dels ulls. L'experiència no és perfecta per la maleïda mania nord-americana de convertir-ho tot en atracció de fira imposant els passos i intentant fer entrar amb embut coses afegides per uns quants dòlars, però, una vegada a dalt, arriba la màgia.

Notícies relacionades

El mateix passa a la nova seu del Museu Whitney, oberta al costat oest de Manhattan, a tocar del riu Hudson i just a l'inici sud del Highline, aquell parc elevat sobre unes velles vies de tren que s'ha fet un dels destins ineludibles a Nova York. No només hi ha art entre les seves parets, sinó també en aquest edifici de Renzo Piano que, amb les seves abundants terrasses i finestrals, ajuda a emmarcar la ciutat.

A l'estiu a Nova York es pot menjar millor (fins al 14 d'agost es poden trobar ofertes de molts establiments la setmana dels restaurants, www.nycgo.com/restaurant-week); es pot comprar diferent, fent escapades a mercats de cap de setmana com els de Williamsburg i Fort Greene a Brooklyn i també es pot viure a l'aire lliure la música, el teatre i el cinema (http://www.cityparksfoundation. org/events/category/summerstage/  http://bricartsmedia.org/performing-arts/celebrate-brooklyn i http://www.nycgovparks.org/events/free_summer_movies). Sempre hi ha els clàssics, des de la passejada per Central Park fin al l'eternament atapeït pont de Brooklyn; hi ha joies que cobren força, com Roosevelt Island, i espais alternatius que donen un respir (com els concerts gratis de cap de setmana a l'Union Pool de Williamsburg). Si algú s'anima, pot anar a barris poc transitats com Queens. L'únic centre d'informació turística que hi havia es va tancar fa unes quentes setmanes després de set anys d'existència sense que consti que s'arribés a fer servir. Afortunadament, encara queda espai per explorar.