ASSAIG URGENT

Esperançador resultat d'una vacuna anti-Ebola

El fàrmac, administrat a 4.000 persones, mostra una protecció del 100%

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Tot just mig any després d'iniciada l'experimentació urgent d'una vacuna contra l'Ebola -aquests processos no solen durar menys de 10 anys- ja s'ha publicat l'esperançador resultat que mostra el fàrmac, denominat VSV-ZABOV. En la seva primera administració a 4.000 persones sanes que havien estat en contacte amb el virus hemorràgic a Guinea, la vacuna, desenvolupada pel laboratori Merck, ha demostrat una eficàcia i protecció davant el virus del 100%. Aquest sorprenent resultat, mostrat als 10 dies d'administrar la vacuna, podria facilitar l'ús del preparat en futures situacions d'emergència sanitària. Perquè se n'autoritzi la comercialització definitiva seran necessaris nous assajos, que Merck ja ha iniciat.

La urgència a disposar d'un preventiu eficaç susceptible d'afrontar l'epidèmia d'Ebola encara no resolta a Libèria, Guinea i Sierra Leone, ha facilitat que VSV-ZABOV hagi sigut assajada directament en humans, i en una proporció massiva. D'aquesta manera s'han evitat els obligatoris assajos preliminars que es desenvolupen en laboratori, en animals i en petits col·lectius humans.

Notícies relacionades

COL·LABORACIÓ / La investigació inicial de la nova vacuna es va desenvolupar a l'Agència de Salut Pública del Canadà i a la NewLink Genetics Corporation. Merck va obtenir la llicència per desenvolupar la vacuna el novembre passat i va assumir la responsabilitat d'assajar-la en humans voluntaris. El fàrmac combina material genètic d'una proteïna de la soca Zaire del virus de l'Ebola -la causant de l'actual epidèmia- juntament amb un altre virus no rela-

cionat.

Temes:

Ebola