Salut i el CAC porten al fiscal 15 blogs que fomenten l'anorèxia

Les pàgines expliquen com perdre pes immediatament, lesionar-se i fins i tot suïcidar-se

El 90% dels pacients de trastorns alimentaris són dones i la meitat, menors

La publicitat a les botigues de robapot ajudar a promoure trastorns alimentaris.

La publicitat a les botigues de robapot ajudar a promoure trastorns alimentaris. / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
SERGI DELGADO / BARCELONA

Quan un jove se submergeix a internet cada vegada té més possibilitats de trobar pàgines, blogs i altres llocs web que promoguin trastorns alimentaris nocius com l'anorèxia i la bulímia. Un problema que va augmentant amb el pas dels anys a causa del desenvolupament de les noves tecnologies i l'augment dels continguts audiovisuals a les xarxes, cada vegada més accessibles. En aquest marc, la Conselleria de Salut i el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) van presentar davant la Fiscalia de Barcelona una denúncia contra 15 blogs que promouen aquest tipus de trastorns perquè poden incórrer en possibles delictes de lesions.

Les 15 pàgines denunciades han sigut escollides perquè són «les que fomenten més contingut agressiu». En aquestes webs s'hi fan discursos apologètics sobre trastorns alimentaris com l'anorèxia i la bulímia. Pàgines web que estan en constant proliferació, on els internautes amb aquest tipus de desordres alimentaris poden trobar fàcilment consells per portar a terme dietes hipocalòriques, consells sobre la manera d'arribar a autolesionar-se, competicions (entre els mateixos usuaris) per aconseguir perdre pes en temps rècord, i fins i tot guies amb maneres de suïcidar-se.

L'anàlisi d'aquests blogs mostra que l'apologia de l'anorèxia parteix de dues característiques principals. Una de basada en consells que podrien ser perjudicials per a la salut de les persones i una altra, en la creació d'identitats grupals al voltant de models corporals que s'identifiquen amb aquest tipus de trastorns.

GUIA DE RECOMANACIONS / Boi Ruiz, consellerde Salut de la Generalitat, i Roger Loppacher, president del CAC, van destacar ahir en conferència de premsa que la presentació d'aquesta denúncia és fruit d'un informe de l'ens audiovisual en el marc d'un projecte de control de continguts de risc a internet i de l'«excel·lent relació i treball entre les dues institucions».

«És important que es deixi clar que bellesa i salut no són el mateix i que estar sa és lo principal», va destacar el president del CAC. Va concretar a més que el seu departament i Salut han elaborat una guia de recomanacions perquè «els mitjans de comunicació i la publicitat no perpetuïn estigmes ni afavoreixin el desenvolupament d'aquest tipus de trastorns». «Aquesta és una problemàtica que afecta tothom i s'ha de sensibilitzar sobre els seus efectes», va explicar Loppacher. Fins i tot va accentuar que s'ha d'anar amb compte amb el tema i fer-lo «més visible a la societat». Uns blogs que intenten promoure estratègies nocives per a la salut i banalitzar els trastorns de la conducta alimentària fent creure que es tracta d'un estil de vida «natural».

Ruiz es va declarar a favor de canviar la llei de salut pública perquè la promoció de l'anorèxia i la bulímia siguin considerades un delicte i perseguides com a tals, possibilitat que ara resulta complicada perquè l'apologia no està tipificada d'aquesta manera.

Entre les recomanacions presentades destaca que no s'emeti publicitat de productes destinats a la pèrdua de pes en horari protegit (de 6 a 22 hores) i que es tingui «especial cura» amb internet, on l'expressió blog pro ana pro mia retorna 871.000 resultats de recerca, el doble que el 2011. Pel que fa referència a les xarxes, es recomana que els responsables d'allotjar aquest tipus de llocs webs i els moderadors dels blogs, xats i fòrums «siguin acurats i sensibles davant dels continguts que facin apologia de conductes alimentàries nocives».

Notícies relacionades

LA MAJORIA, DONES / A Catalunya, al voltant d'uns 3.000 pacients pateixen aquests trastorns, el 90% dels quals són dones i la meitat menors d'edat. «Preocupa que el 5,6% de la població adolescent pateix algun trastorn d'aquesta mena i que la xifra s'hagi arrelat», va detallar Ruiz. En aquest context, el conseller també destaca que «el 23% de les consultes del programa Salut i escola estan relacionades amb assessorament dietètic».

Tenint en compte l'abast del problema, que el 70% dels adolescents catalans manifesten que no se senten a gust amb el seu cos, el mateix conseller ha advocat per promoure «una lluita integral des de tots els àmbits socials, no únicament des del sanitari».