La UE recula i no obrirà la porta a les taxes per fotografiar monuments

L'Eurocambra retira el text que advocava per obligar a demanar permís per captar les imatges

La Comissió garanteix que reformarà els drets d'autor sense posar límits a la llibertat de panorama

Una turista fotografia la Pedrera de Gaudí, la façana de la qual està registrada com a marca.

Una turista fotografia la Pedrera de Gaudí, la façana de la qual està registrada com a marca. / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

la massiva campanya llançada a través de les xarxes socials i el bombardeig de correus electrònics al qual han sotmès centenars d'activistes els eurodiputats aquests últims dies ha tingut èxit. El Parlament Europeu va fer ahir marxa enrere en la seva intenció inicial de demanar restriccions a la llibertat de panorama a nivell europeu i va rebutjar incloure en una resolució sobre drets d'autor un paràgraf que obria la porta a cobrar taxes per gravar o fotografiar llocs públics i obres d'art situades a la via pública. Durant el debat, la Comissió Europea va confirmar que no té intenció de legislar ni restringir la llibertat de panorama en la nova reforma sobre drets d'autor que presentarà a finals d'any.

L'esborrany de la resolució, aprovada amb 445 vots a favor, 65 en contra i 32 abstencions, advocava per obligar tot aquell que fes una fotografia d'un edifici públic o obres d'art a la Unió Europea a demanar autorització als titulars dels drets d'autor per protegir el seu «ús comercial». Es tractava d'una esmena introduïda durant la tramitació parlamentària per l'eurodiputat liberal francès Jean-Marie Cavada -amb el suport de populars, conservadors i socialistes- en l'informe sobre drets d'autor elaborat per la ponent Julia Reda, del Partit Pirata alemany, com a contribució al debat obert a la Comissió.

Una esmena que va ser durament criticada ahir durant el debat previ a la votació per la pràctica totalitat dels intervinents. «S'ha de donar un senyal inequívoc. No es toca la llibertat de panorama», reclamava el socialista alemany Dietmar Koster. «Les coses públiques pertanyen a tothom i per això són precisament públiques», recordava el conservador holandès Peter van Dalen. «He rebut centenars de correus que m'insten a votar contra l'apartat de panorama. No fem res que coarti les nostres llibertats. Sí, garantim uns drets i ingressos als autors de continguts però no creem lleis absurdes», defensava el conservador polonès Dawid Jackiewicz.

Notícies relacionades

PARÀGRAF ELIMINAT / Davant d'aquesta ofensiva, Cavada no va tenir més remei que rendir-se a l'evidència i acceptar fins i tot votar contra la seva pròpia esmena. El citat paràgraf saltava minuts després pels aires amb un resultat que no deixa dubtes: 502 vots a favor d'eliminar-lo, 40 en contra i 12 abstencions. «El Parlament ha atès les inquietuds dels europeus i per això ha rebutjat la possibilitat de limitar el dret a fer fotografies en l'espai públic. Aquesta decisió és una mostra del clar missatge que vol enviar aquest informe», valorava amb satisfacció la ponent Reda.

El seu objectiu és que la proposta legislativa que presentarà a finals d'any el comissari Günter Oettinger «reflecteixi» el paper clau que juguen les excepcions «donant marge als autors per crear, seguretat als usuaris i accés a tots a la cultura i el coneixement». I el polític alemany va recollir el guant perquè va aprofitar el debat en el ple per confirmar que l'Executiu comunitari no té intenció de limitar aquest dret quan presenti a finals d'any la seva proposta legislativa. «No limitarem la llibertat de panorama, no volem derogar aquesta llibertat. Els ciutadans han de poder fer fotos de tot el que vegin en l'espai públic», va explicar. «El que el ciutadà pot percebre amb els seus propis ulls en llocs públics s'hauria de poder captar amb una càmera», perquè «no són més que la prolongació de la retina de l'ull humà».