El turisme espanyol recupera el pols a BCN i creix per sobre de la resta
Els viatgers estatals van iniciar la recuperació l'any passat i pugen un 8% el primer trimestre
L'increment és més alt entre madrilenys, aragonesos i altres zones connectades per tren
per sobre de rivalitats futbolístiques o pugnes sobiranistes a peu de carrer, el viatger espanyol és rebut amb els braços oberts pel sector turístic de Barcelona: sense les complicacions d'encaix cultural dels xinesos o sense les excentricitats d'alguns russos, sense la tendència als excessos dels joves britànics i italians... En general és un viatger més vacacional que de negocis, familiar i que no genera conflictes allà on s'allotja ni en els seus hàbits. Però encara que no ha deixat mai de ser el principal client de Barcelona en el rànquing de nacionalitats, la crisi l'havia fet minvar en els últims cinc anys. Fins que el 2014 es va iniciar una recuperació que aquest primer trimestre del 2015 sembla que es confirma amb un creixement del 8% interanual.
Augmenta el turisme espanyol per sobre del creixement turístic general de la ciutat i amb bones expectatives per a la temporada alta.
França i els EUA s'han alternat els últims anys al primer lloc en viatgers internacionals a Barcelona. Cada un sol insuflar més de 600.000 visitants anuals en l'allotjament comptabilitzat oficialment, és a dir, hotels. Molts altres ho fan en pisos turístics. Però els espanyols sempre queden molt més endavant que qualsevol altra nacionalitat, òbviament per les facilitats de connexions per terra o culturals. Només que si el 2006 gairebé un de tres turistes procedia de la península, la crisi va castigar durament aquest mercat, mentre que l'internacional va seguir a l'alça.
El 2013 el turisme espanyol va caure fins a representar un de cada cinc viatgers. Gairebé totes les procedències creixien mentre la d'Espanya s'apagava. Aquell any encara va retrocedir un altre 6,4%, arribant a ser només 1,52 milions, segons dades de Turisme de Barcelona. No obstant, els primers brots verds econòmics va semblar que mostraven una tendència a la recuperació a l'acabar el 2014 amb 100.000 viatgers més (6,6%). I la confirmació arriba ara amb un creixement del 8% el primer trimestre d'aquest any. Un auge sostenible i ben rebut -en un moment en què el turisme i els seus efectes estan en entredit- perquè els patrons de conducta i els costums són similars als dels barcelonins.
Un dels motors d'aquest repunt són les connexions en tren ràpid que està promovent amb força Renfe. De fet, les zones amb accés ferroviari són les que més creixen. L'arribada de madrilenys ha augmentat aquest any gairebé un 18%, mentre que la d'andalusos puja un 10,5% i la d'aragonesos arriba al 19,3%. Aquests últims proporcionalment encara tenen poc pes però són la resposta als ajustos de preus de l'AVE. Fonts de l'operador ferroviari destaquen la campanya de publicitat que aquest mes s'està fent de les rutes que uneixen diferents autonomies del nord (de Galícia al País Basc) amb Barcelona amb tarifes en oferta.
Aquest mercat interior opta essencialment per l'allotjament en hotels o cases de familiars i amics. Fonts del gremi hoteler destaquen que solen triar llits de tres o quatre estrelles. Des de la patronal Apartur d'apartaments turístics afegeixen que el percentatge d'espanyols allotjats als 9.606 pisos amb llicència és encara poc, d'un dígit, però es tracta d'una de les procedències amb més potencial a l'alça.
Els perfils d'arribats el 2014 no estan encara disponibles, però segons dades del 2013 gairebé un 51% va arribar per vacances mentre que un 40,7% ho feia per feina (negocis o fires). Dues terceres parts tenien entre 35 i 54 anys i un 47,4% va arribar per compte propi, encara que només una quarta part ho va fer en avió. Per contra, la majoria va accedir a la ciutat en tren (32,5%) o en cotxe (31%). Gairebé la meitat visitava la ciutat per tercera vegada o més, mentre que per a només un 21% era la primera visita.
¿És rendible el viatger espanyol per a la ciutat? Per distàncies, inverteix menys en la visita que altres nacionalitats i també gasta una mica menys en l'allotjament (93 euros diaris de mitjana), encara que la seva despesa extrahotelera (105 euros al dia) sí que supera la d'alemanys, francesos i italians. Però en el 54% dels casos arriben en parella o en família, i això el converteix en un perfil tranquil, «zero conflictiu en general», i sense complicades particularitats culturals, segons diuen fonts del sector.
Vegeu el vídeo d'aquesta
Notícies relacionadesnotícia amb el mòbil o
a e-periodico.cat
- Va visitar Salamanca, Valladolid, Lleó i Galícia L’estiu del Papa per Espanya a bord d’una furgoneta: així va recórrer Prevost Espanya amb una tenda de campanya
- Oriol Pujol inicia un nou projecte empresarial
- Protecció al consumidor El Govern espanyol endureix l’atac contra les conegudes com a trucades ‘spam’
- Apunt ‘Ajo y agua’
- Urbanisme L’avinguda de Roma renaixerà el 2027 com a bulevard per passejar
- Article del conseller de Política Lingüística Un pacte per fer créixer el català, per Francesc Xavier Vila
- Rampes nocturnes: per què es produeixen, quines són les causes i què he de fer?
- Xarxa de pederàstia Els educadors que tractaven la menor tutelada violada pel 'Pelicot català' van descobrir al seu mòbil fotos i vídeos dels abusos
- Nou decret El Govern ajorna la pujada de la taxa turística pendent del suport dels Comuns
- De 7Cases Detinguda una administradora de finques per apropiar-se de 256.246 euros de 14 comunitats de veïns