EXTENSIÓ D'UN PROBLEMA SANITARI I SOCIAL

L'augment de casos d'anorèxia crea alarma al Regne Unit

Els ingressos per desordres en l'alimentació s'han duplicat en tres anys

Les autoritats prohibeixen un anunci polèmic amb una model esquelètica

Imatge de l’anunci d’Yves Saint Laurent que ha sigut prohibit per les autoritats britàniques, en què apareix una model anorèctica.

Imatge de l’anunci d’Yves Saint Laurent que ha sigut prohibit per les autoritats britàniques, en què apareix una model anorèctica. / WIMI NSDA

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / LONDRES

Són molt joves. La majoria són noies, tot i que no de manera exclusiva. Estan obsessionades amb la bàscula i les imatges dels cossos perfectes que inunden les xarxes socials. El nombre de noies adolescents hospitalitzades al Regne Unit a causa de problemes relacionats amb l'alimentació s'ha duplicat en només tres anys. Només els casos més greus d'anorèxia, bulímia i ingestió compulsiva d'aliments requereixen un ingrés hospitalari, però la xifra d'qauests, aparentment baixa, no ha d'induir a engany. Hi ha milers de malalts que tenen els mateixos problemes que reben tractament mèdic a fora de l'hospital i els casos, d'acord amb les dades de la sanitat pública britànica (NHS), han augmentat el 89%. És un nombre «sense precedents», assenyala la portaveu del Col·legi Reial de Psiquiatres, que atribueix l'increment a la pressió de les xarxes socials i el material disponible a internet.

«Amb cada clic d'una tecla, literalment, joves molt vulnerables tenen accés a 10.000 imatges de gent amb el físic ideal», va declarar la doctora Carolyn Nahman a la BBC. «La gent jove que mira aquestes imatges sovint es comença a sentir insatisfeta i la seva autoestima disminueix, perquè està constantment comparant-se amb aquestes imatges perfectes». Aquesta obsessió es pot trasformar en un problema psiquiàtric molt greu.

Entre el curs 2010-2011 van ser hospitalitzats al Regne Unit 959 adolescents d'entre 13 i 19 anys per la seva relació patològica amb el menjar. Aquesta xifra va pujar a 1.815 el curs 2013-14. L'organització Beat, que es dedica a ajudar aquest tipus de malalts, calcula que hi ha més de 725.000 dones que són víctimes de la bulímia i altres desordres al país. Una portaveu de Beat va indicar que «qualsevol portal a internet que tracti un desordre alimentari com una elecció d'estil de vida i no com una malaltia seriosa i sovint fatal és potencialment molt perillós». Moltes adolescents només se senten compreses en aquest tipus de fòrums. El consell als pares és parlar, escoltar sense jutjar i posar-se en mans d'un professional. «Com més aviat comenci el tractament, menys probabilitats hi ha que algú no acabi a l'hospital».

Notícies relacionades

«PUBLICITAT IRRESPONSABLE» / Les noves dades sobre incidències hospitalàries es van donar a conèixer coincidint amb la prohibició d'una fotografia publicitària de la marca de luxe Yves Saint Laurent. La imatge en blanc i negre mostra una model que està estirada a terra, deixant veure unes cames primíssimes i la marca dels ossos de la caixa toràcica. L'anunci havia sigut publicat a l'edició britànica de la revista Elle i va ser censurat per l'Advertising Standards Authority (ASA), l'organisme que vetlla pel contingut de la publicitat, després que es presentés una queixa en aquest sentit. L'ASA considera que «la model sembla malaltissament prima a la imatge» i per això conclou que es tracta d'«una publicitat irresponsable».

«Els anuncis utilitzant models desnodrides estan promocionant una imatge distorsionada de la bellesa i això s'ha convertit en una norma al Regne Unit», va assenyalar l'associació Cura de l'Anorèxia i la Bulímia (ABC), que va aplaudir la prohibició. «Esperem que el missatge hagi sigut clar».