ELS INVESTIGADORS BUSQUEN FINANÇAMENT PER ACABAR EL PROJECTE

Can Ruti assaja amb èxit una barrera contra la diabetis tipus 1

Una microgota de greix i aigua carregada amb insulina actua com una vacuna

Després de funcionar bé en ratolins, s'inicia la prova in vitro amb sang de diabètics

Silvia Rodríguez (primera a l’esquerra), Marta Vives, Irma Pujol i Rosa Ampudia, investigadores sobre immunologia en diabetis, a Can Ruti.

Silvia Rodríguez (primera a l’esquerra), Marta Vives, Irma Pujol i Rosa Ampudia, investigadores sobre immunologia en diabetis, a Can Ruti. / JOSEP GARCíA

2
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO / BARCELONA

La idea dels investigadors que van dissenyar un liposoma -una microgota d'aigua recoberta de greix i farcida d'insulina- capaç d'evitar l'autodestrucció de les cèl·lules del pàncrees que condueix a la diabetis tipus 1, unida a la perícia dels nanocientífics que han elaborat la citada gota, pot conduir a curt termini a la primera vacuna que impedeixi la malaltia que satura de sucre la sang i converteix els afectats en insulinodependents. Els autors de la troballa, investigadors del grup d'immunologia de la diabetis de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Can Ruti, de Badalona, ja han comprovat l'efecte del liposoma insulínic en ratolins propensos a patir diabetis tipus 1. Ara es disposen a assajar el mateix enginy en sang de pacients, que serà tractada in vitro, en provetes de laboratori.

Si es confirma que una injecció de liposomes amb insulina atura l'acció destructora del sistema immunitari dels malalts contra les seves pròpies cèl·lules pancreàtiques -procés que inicia la diabetis-, el pas següent serà l'experimentació amb pacients diabètics. Prosseguir aquests estudis, i mantenir la imprescindible col·laboració de l'Institut de Nanociència i Nanotecnologia que fabrica els microliposomes, exigirà aconseguir suficient finançament, adverteixen els investigadors, que han arribat fins aquí gràcies a aportacions dels governs català i espanyol, més el mecenatge de particulars als quals han entusiasmat amb la iniciativa. Tornen a confiar en això últim.

Notícies relacionades

DEFENSES ERRÒNIES / La diabetis tipus 1, que se sol iniciar en la infància i afecta el 10% dels diabètics, és una malaltia causada pel sistema immunitari del malalt, que no identifica com a pròpies les cèl·lules beta del pàncrees -les que produeixen la insulina que metabolitza la glucosa dels aliments ingerits- i procedeix a destruir-les. Aquesta acció autoimmune, que no té curació, és la que intenta frenar el liposoma dissenyat a Can Ruti. «El recobriment gras dels liposomes conté fosfatidilserina, una substància antiinflamatòria, i a l'interior hi dipositem les traces d'insulina imprescindibles perquè la gota d'aigua es dirigeixi al pàncrees i no a un altre òrgan», explica Marta Vives, coordinadora de la investigació, que ahir va publicar la revista científica Plos One. En les proves amb ratolins prediabètics, els liposomes els van ser injectats al ventre, a prop del pàncrees. «Vam comprovar que la barreja d'aigua i fragments d'insulina frena la destrucció de cèl·lules beta del pàncrees i el sistema immunitari les torna a tolerar, de manera que la diabetis no s'inicia», va afegir Vives. «La producció de liposomes és una via més simple que altres accions sobre el pàncrees», va afirmar.

La recerca d'una vacuna que eviti la diabetis insulinodependent és un objectiu perseguit per múltiples centres d'investigació. Els que pateixen aquesta malaltia estan subjectes a constants mesuraments dels nivells de glucosa de la seva sang -punxades als dits- i a la immediata injecció de la insulina que necessitin en cada moment, una cosa que depèn de la dieta i de l'exercici a realitzar. El descontrol o els errors en aquest mesurament condueixen, a mitjà termini, a un deteriorament de la retina que pot acabar en ceguesa o en una insuficiència renal.