DISTINCIÓ DE LA GENERALITAT

Jane Goodall guanya el premi Catalunya

La primatòloga és un referent mundial en ximpanzés i conservació

La primatòloga britànica Jane Goodall, amb un ximpanzé del zoo de Brazzaville, a la República del Congo.

La primatòloga britànica Jane Goodall, amb un ximpanzé del zoo de Brazzaville, a la República del Congo. / EFE / FUNDACIÓ JANE GOODALL

1
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

Quan Jane Goodall va arribar al parc nacional Gombe (Tanzània) per estudiar el comportament dels seus ximpanzés, per encàrrec del seu mentor, el paleoantropòleg Louis Leakey, els animals fugien al veure-la. No permetien que s'hi acostés. Però Goodall, que el 1960 tenia 26 anys, va ser summament perseverant.

Convertida des de fa dècades en un referent mundial en l'estudi de l'etologia o comportament dels ximpanzés, a més de lluitadora per les polítiques de conservació, ahir va ser guardonada amb el Premi Internacional Catalunya, el guardó millor dotat (800.000 euros) que atorga la Generalitat. La primatòloga britànica va ser distingida per la seva triple vessant «analítica, empírica i compromesa», com va anunciar el president Artur Mas. Segons Xavier Rubert de Ventós, president del jurat, Goodall va ajudar amb el seu treball a una «millor comprensió de la naturalesa, la cultura i el comportament humans».

La investigadora, exemple per a les noves generacions de científiques, va arribar a l'Àfrica superant les resistències sexistes de l'època -al començament va haver d'acompanyar-la la seva mare- i va desenvolupar els seus treballs amb mètodes poc convencionals, com posar noms als animals estudiats, en lloc de números, i comunicar-se amb ells. Goodall va documentar per primera vegada que els ximpanzés no eren vegetarians estrictes, sinó que en ocasions menjaven carn, i també va observar que sabien fabricar eines amb pals per extreure els tèrmits dels seus caus. O que eren capaços d'organitzar-se per aniquilar clans rivals. O que eren compassius protegint els exemplars més vells...

Notícies relacionades

Els seus estudis han canviat «radicalment» la manera de veure els ximpanzés, als quals la primatòloga considera com «individus amb ment, emocions i personalitats pròpies», recorda el jurat.

El president de l'Institut Jane Goodall a Espanya, Ferran Guallar, va llegir ahir un escrit d'agraïment de la mateixa Goodall, que viatjarà a Barcelona al juliol per recollir la distinció.