Salut acota el TDAH per evitar excessos en el diagnòstic

La detecció del trastorn tan sols la poden fer psiquiatres o psicòlegs

El 30% d'afectats segueixen una teràpia psicològica, i el 70%, farmacològica

Nil Marí, en un terreny de jocdel Júnior FC Sant Cugat.

Nil Marí, en un terreny de jocdel Júnior FC Sant Cugat. / CARLOS MONTAÑÉS

4
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO / BARCELONA

Que un nen de 5 o 7 anys necessiti estar sempre movent-se forma part del que és previsible, però quan a aquesta condició, imperativa, s'hi sumen altres característiques, entre les quals destaquen una notable dificultat per concentrar-se i fixar l'atenció en una lectura així com per retenir el que ha llegit, la situació es converteix en un problema. Per al mateix nen i per als seus pares, els seus mestres i els companys de classe amb qui conviu. Aquest perfil, al qual, si hi ha hiper­activitat, se suma una parla imparable i una manera d'actuar a impulsos i sense pensar en les conseqüències, descriu la majoria de nens als quals en l'últim decenni s'ha diagnosticat a Catalunya un trastorn per dèficit d'atenció (TDA), amb hiperactivitat (TDAH) o sense. Una síndrome subjecta a controvèrsia que, es calcula, afecta el 5% dels menors de 17 anys, la majoria, nens. El 2013, es van fer 13.800 diagnòstics.

«El trastorn per dèficit d'atenció existeix i està recollit com a tal en els manuals internacionals de psiquiatria, igual que la hiperactivitat i la impulsivitat que el solen acompanyar, però no tots els nens més inquiets del que és habitual pateixen aquesta alteració», adverteix Cristina Molina, responsable del pla director de salut mental i addiccions de la Generalitat. La puntualització respon a l'aferrissat debat que envolta un trastorn que, mal diagnosticat o ignorat, pot enfosquir extraordinàriament la capacitat intel·lectual i el futur del nen o adolescent que el pateix, però que, a judici dels especialistes en salut mental, ha sigut adjudicat a nombrosos nens de tarannà entremaliat, que resultaven molestos a l'escola o a casa però no patien la immaduresa en el desenvolupament cerebral que defineix la síndrome.

«El TDAH només s'atribuirà a partir d'ara al nen que sigui diagnosticat per un psiquiatre infantil, un psicòleg clínic o un neuropediatre -puntualitza Molina-. Abans de posar a algú l'etiqueta que pateix TDAH se n'ha d'estar molt segur. Aquesta classifició no pot ser una deducció de l'escola, o el dictamen d'un metge no especialitzat».

El TDAH està descrit com un trastorn del desenvolupament neurològic, un retard en la maduració de determinades àrees del cervell que s'inicia en la infància -cap als 3 anys-, però només resulta evident quan s'intensifiquen els símptomes. «En alguns nens, el TDAH causa fins a cinc anys de retard maduratiu en diverses àrees del cervell, és un dèficit important», afirma el psiquiatre Josep Antoni Ramos Quiroga, responsable del programa d'atenció al TDAH a l'Hospital de la Vall d'Hebron. «Aquests nens han de fer un gran esforç per fixar l'atenció en qualsevol cosa, els costa moltíssim organitzar-se, planificar una agenda, concentrar el seu pensament, estudiar o mantenir la lectura d'un llibre -descriu Ramos Quiroga-. La seva evolució està en desavantatge; ells se n'adonen i la seva autoestima és baixíssima».

UN 50% REMET / El TDAH afecta quatre nens per cada nena i en un 50% dels casos els símptomes remeten amb el pas dels anys, adverteix Ramos Quiroga, que insisteix en la importància de diagnosticar i tractar adequadament els nens en els quals se sospiti l'existència del trastorn. El trac-

tament inicial recomanat per la Conselleria de Salut per als afectats per aquesta alteració és de caràcter psicològic: una teràpia cognitivoconductual, individual o en un grup que inclogui els pares, que s'imparteix en la xarxa pública de centres d'atenció a la salut mental infantil i juvenil. Un 30% dels nens amb TDAH suprimeixen amb aquesta teràpia psíquica el dèficit d'atenció i la tendència a actuar a impulsos irreflexius. L'altre 70% necessita tractament farmacològic.

«El que millor funciona és la combinació de fàrmacs i teràpia psicològica», indica Ramos Quiroga. «El més terrible -prossegueix- és rebre un home de 45 anys que relata un fracàs acadèmic, laboral i familiar que el va conduir al consum de drogues, o amb problemes judicials, a qui diagnostiquem un TDAH. Més d'un es posa a plorar quan ens senten descriure el que els ha passat tota la seva vida».

Notícies relacionades

Un destacat sector de la psiquiatria espanyola, europea i nord-americana recela dels tractaments farmacològics dirigits de forma massiva a frenar el TDAH infantil, i dubta que l'eclosió de nens diagnosticats en l'últim decenni a Occident respongui a un accelerat deteriorament en el desenvolupament neurològic de les generacions joves. Aquests professionals atribueixen a interessos comercials l'abundància de diagnòstics de TDAH registrada a Catalunya, igual que a la resta d'Espanya. «Sabem que existeix aquest debat, perquè hi ha molts nens als quals s'atribueix un TDAH i estan en tractament -afirma Cristina Molina-. No sé si hi ha hagut sobrediagnòstic, però el que ens interessa és garantir que a partir d'ara el diagnòstic el facin exclusivament professionals acreditats».

En l'opinió del psiquiatre Ramos Quiroga, els que neguen la conveniència de tractar els afectats pel TDAH, i advoquen per deixar que el nen evolucioni sense suports, actuen «amb mala fe o per ignorància». «No actuar amb aquests nens és condemnar-los al fracàs escolar, les drogues i el patiment», diu el psiquiatre.