anàlisi aerobiològica

El vent i l'escassetat de pluges disparen el pol·len i les al·lèrgies

El problema s'agreuja amb el borrissol del plàtan i el pollancre, que causa irritacions

La densitat a Barcelona és molt superior a la mitjana dels últims anys

Una imatge de l’abundància de borrissol i pol·len, ahir, a la ronda del Guinardó de Barcelona.

Una imatge de l’abundància de borrissol i pol·len, ahir, a la ronda del Guinardó de Barcelona. / JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

Les elevades temperatures dels últims dies, l'absència de pluja i l'arribada sobtada del vent després d'uns dies de calma han disparat els problemes entre els al·lèrgics i en general entre les persones sensibles a la presència de pol·len i espores en l'aire. «Estem en un dels moments més difícils de l'any perquè coincideixen la floració de l'olivera, les parietàries , les alzines i les gramínies, que solen causar bastants problemes, i després tenim a més a més plàtans i pollancres, que estan deixant anar el seu conegut borrissol i causen irritacions als ulls i la gola», resumeix Jordi Belmonte, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC).

Segons les dades de la xarxa -la previsió setmanal per a diversos emplaçaments d'Espanya es pot consultar a internet (http://lap.uab.cat)-, el nivell de pol·len en l'aire es troba ara a Catalunya en el seu segon pic anual, després del que es va assolir a principis d'abril coincidint amb la floració del xiprer. En el cas de la ciutat de Barcelona, dijous -últim dia amb dades disponibles- es va arribar a una concentració de 900 grans de pol·len per metre cúbic d'aire, el màxim per a la mateixa època de l'any des del 1994, amb dades extremes en el cas dels Quercus (alzines, roures i similars).

Notícies relacionades

«Aquest any ha sigut molt anòmal des d'un punt de vista meteorològic, amb un hivern prolongat que es va acabar amb pluges -comenta Belmonte-, cosa que va suposar un pic molt elevat a principis de primavera». Al no haver plogut pràcticament durant l'últim mes, almenys en bona part de Catalunya, el pol·len s'ha mantingut als arbres. «I ara arriba el vent i se l'endú, amb els problemes que això suposa», diu la responsable de la XAC. I si amb això no n'hi hagués prou, els plàtans i els pollancres, ubics com a arbres urbans, deixen en aquesta època el terra ple de borrissol en què s'acumulen àcars i fongs molt al·lergògens. Quan arriba el vent i el reimpulsa per l'aire, el problema s'agreuja.

És difícil fer un pronòstic per als pròxims dies perquè a curt termini s'imposa el sol, però possiblement arribaran pluges a mitjans de la setmana que ve. «Això aniria molt bé per als al·lèrgics perquè s'ho emportaria tot», confia Belmonte.