DESPLEGAMENT DE LA 'LLEI WERT'

80.000 alumnes de 3r de primària, citats al primer test de la LOMCE

Els contraris a l'examen temen que els resultats s'utilitzin per fer rànquings

Famílies, mestres i estudiants animen els pares catalans a boicotejar les proves

Pares de la Escola del Bosc protesten el primer dia de les proves de tercer de primària.

Pares de la Escola del Bosc protesten el primer dia de les proves de tercer de primària. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

Al voltant de 80.000 alumnes catalans de tercer curs de primària (d'entre 8 i 9 anys) estan cridats a sotmetre's, a partir d'avui fins al 15 de maig, a la primera de les diverses proves d'avaluació previstes en la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMCE), malgrat que, a priori, la Conselleria d'Ensenyament s'ha declarat contrària a aquesta normativa, que ha recorregut davant el Tribunal Constitucional. La realització del test, l'organització del qual correspon a les comunitats autònomes, compta a Catalunya amb el rebuig de les principals associacions de pares, de sindicats d'estudiants i de mestres i de la Xarxa d'Escoles Insubmisses (XEI), que insten els progenitors a fer-los boicot.

La resistència no serà fàcil de mantenir, ja que els exàmens, tal com els ha plantejat Ensenyament, obligaran les escoles a dedicar-los unes quantes jornades lectives. «Es tracta d'unes proves molt llargues, amb formulacions molt denses per a una canalla que no està acostumada a aquesta classe de tests», advertia la setmana passada la directora d'un col·legi de Barcelona. «Hi haurem de dedicar diverses hores de classe, possiblement al llarg d'uns quants dies», afegia una mestra d'un altre centre, de l'àrea metropolitana, després d'haver analitzat els esborranys facilitats per la conselleria a les escoles.

La majoria de col·legis consultats per aquest diari estimen que caldran entre dos i quatre dies per completar les proves, tot que hi ha qui no descarta que en siguin uns quants més. A més a més d'uns exàmens escrits de Català, Castellà i Matemàtiques, els nens hauran de realitzar un exercici d'expressió oral individual, que organitzativament serà complicat.

Els promotors del boicot insisteixen, no obstant, «que es faci visible des del minut zero l'oposició a una llei que dinamita l'escola pública catalana, democràtica, inclusiva, laica i coeducativa», va argumentar ahir la XEI en un comunicat. El col·lectiu calcula que seran «centenars» les famílies que secundaran la pantada en escoles del Barcelonès, Baix Llobregat, Maresme, Garraf, Terres de l'Ebre i Girona.

Notícies relacionades

ÚS INADEQUAT / Un dels principals recels dels opositors és que les proves «no busquen avaluar el sistema educatiu sinó el mateix estudiant», denuncien CCOO i la UGT, que consideren que el test representa «un menyspreu total» envers la feina diària dels professors. Els dos sindicats alerten contra la utilització dels resultats per fer rànquings de centres, cosa que «només aconseguirà estigmatitzar» els que atenen estudiants amb més dificultats.

També la Confederació Espanyola d'Associacions de Pares d'Alumnes (Ceapa) adverteix sobre l'ús que es faci d'aquestes proves. «No sabem si constaran en l'expedient, si serviran com a criteri per a la promoció de curs o si cada comunitat i centre prendran una decisió diferent», objecta l'entitat, que anima les famílies que els seus fills no es presentin a l'examen.