COMBAT D'UNA MALALTIA ENDÈMICA

La primera vacuna contra la malària, a un pas d'autoritzar-se

El preventiu podria començar a prescriure's a l'Àfrica a partir de l'octubre vinent

En els últims assajos clínics s'ha mostrat molt eficaç en nens petits

Un nadó rep la vacuna experimental de la malària a Kombeua (Kenya), l’octubre del 2009.

Un nadó rep la vacuna experimental de la malària a Kombeua (Kenya), l’octubre del 2009. / AP / KAREL PRINSLOO

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

La primera vacuna contra la malària podria ser aprovada per l'Agència Europea del Medicament d'aquí uns mesos i començar a subministrar-se a l'Àfrica a partir de l'octubre vinent. El preventiu, conegut com a RTS,S/AS01, l'únic que fins ara ha arribat a la fase 3 d'assaig clínic, l'última abans de la seva autorització definitiva i de la seva comercialització, ha demostrat que ofereix una protecció parcial contra la malaltia durant un període màxim de quatre anys, especialment entre els nens petits, segons ha publicat la revista britànica The Lancet.

La vacuna podria ajudar a evitar milions de casos de malària o paludisme, que en l'actualitat mata més de 600.000 persones a l'any, majoritàriament menors. L'RTS,S és el preventiu experimental més avançat del món. Durant el seu desenvolupament, va ser la primera vacuna a demostrar a partir del 2004 que podia protegir nens petits i nadons que viuen en zones endèmiques de la malaltia causada pel Plasmodium falciparum, l'espècie més mortífera del paràsit de la malària. La vacuna es va inventar i es va desenvolupar als laboratoris de la farmacèutica GlaxoSmithKline (GSK) a Bèlgica a finals dels anys 80 i des d'aleshores ha anat superant les diferents fases de desenvolupament i investigació, fins a arribar a la fase final prèvia a la seva autorització pels reguladors internacionals. Ja en la fase 2 d'assaig, dirigida pel doctor Pedro Alonso a Moçambic en col·laboració amb el Centre d'Investigació en Salut internacional de Barcelona (CRESIB), de l'Hospital Clínic de Barcelona, es va evidenciar l'eficàcia de la vacuna en els nens, en què va reduir fins a un 49% la malària greu.

Ara, publica The Lancet, els resultats de la fase final d'investigació també han demostrat que els nens vacunats seguien protegits al cap de quatre anys, tot i que s'observa una disminució de la seva eficàcia a mesura que passa el temps des de la seva administració. «El 2013, al voltant de 198 milions de persones es van veure afectades per la malària, i per això el nivell d'eficàcia d'aquesta vacuna es tradueix en milions de casos de nadons malalts que podrien evitar-se», sosté Brian Green-

Notícies relacionades

wood, de l'Escola d'Higiene i Medicina Tropical de Londres.

En el transcurs de l'última fase d'assaig clínic la vacuna s'ha provat en un total de 15.459 nadons en 11 zones de set països subsaharians (Burkina Faso, Gabon, Ghana, Kenya, Malawi, Moçambic i Tanzània) amb diferents nivells de transmissió de la malària.