Impuls al sistema de donacions a Croàcia

LABORATORI.Un dels equips participants en el projecte de FIIAPP.

LABORATORI.Un dels equips participants en el projecte de FIIAPP. / FIIAPP

1
Es llegeix en minuts

La Fundació Internacional i per a Iberoamèrica d'Administració i Polítiques Públiques (FIIAPP) ha tancat amb èxit un projecte de cooperació internacional a Croàcia en matèria de salut. Durant 15 mesos, professionals de l'Organització Catalana de Trasplantaments i el Banc de Sang i Teixits han assessorat el personal sanitari croat en tècniques de gestió més eficient de donacions de sang, teixits i cèl·lules.

L'objectiu és que la població croata pugui disfrutar d'un sistema de donacions de sang i trasplantaments de teixits i cèl·lules més segur, de més qualitat i més eficient. La Comissió Europea ha finançat el projecte, en què també han participat Itàlia, Àustria, Eslovènia i Portugal, amb un milió d'euros.

Notícies relacionades

Abans de la seva entrada a la UE, el 2013, Croàcia es va posar mans a l'obra per adaptar el seu sistema de gestió de donacions de sang al marc europeu. La UE li va brindar el seu suport amb el pla que ha gestionat FIIAPP, fundació pública espanyola de cooperació internacional.

Els professionals espanyols han destacat les similituds del sistema de donacions croat amb l'espanyol de fa tres dècades. S'ha treballat per integrar i centralitzar els centres de donacions i, davant la falta de mitjans, també s'han aportat protocols i maquinària que han agilitzat els mètodes de treball. L'últim pilar d'aquest projecte ha sigut l'enfortiment de les tècniques de fecundació in vitro.