POLÈMIC ACCIDENT

Així va ser el rescat dels cossos dels espeleòlegs al Marroc

La Guàrdia Civil difon el vídeo de l'operació, en què van treballar ininterrompudament quatre agents

Vídeo de la Guàrdia Civil del rescat dels espeleòlegs accidentats al Marroc. / MINISTERI DE L'INTERIOR

1
Es llegeix en minuts

El rescat dels cossos dels dos espeleòlegs espanyols atrapats en un congost al Marroc es va allargar durant 26 hores, en què quatre guàrdies civils van treballar de forma "ininterrompuda" fins a aconseguir extreure de la gorja on va passar l'accident les lliteres amb els dos cadàvers, el dilluns dia 6 d'abril cap a les 21.00 hores, segons ha informat el Ministeri de l'Interior, que aquest dissabte ha difós un vídeo del desenvolupament del rescat.

Després de recuperar els cadàvers, l'endemà es va procedir a l'evacuació dels cossos amb un helicòpter marroquí, amb la participació de l'equip de la Guàrdia Civil, segons ha detallat el departament dirigit per Jorge Fernández Díaz.

UNITAT SUPERESPECIALITZADA

El rescat va ser fet per la Unitat Especial de Muntanya, pertanyent al Servei de Muntanya de la Guàrdia Civil. Aquesta és una unitat superespecialitzada en els rescats més complicats en alta muntanya, escalada i barrancs, i està formada per un brigada i sis guàrdies civils que al seu torn són instructors de muntanya. Tenen la base operativa al Servei de Muntanya de la Guàrdia Civil a Jaca (Osca).

Notícies relacionades

L'equip que va fer el rescat al Marroc estava format pel brigada i tres guàrdies civils, que es van desplaçar al lloc diumenge 5 d'abril en un avió del Cos Nacional de Policia. Aquest equip va arribar al campament base cap a les 18.30 hores i d'allà es va desplaçar a la zona on eren els accidentats, després de mitja hora de camí. Una vegada allà, va iniciar la instal·lació de les cordes per progressar per la paret de 400 metres al congost i així procedir al rescat.

El rescat dels tres espeleòlegs accidentats --dos van morir i un va aconseguir sobreviure-- ha estat envoltat de polèmica. El supervivent ha acusat el Marroc de matar els seus companys amb un rescat que va ser, va dir, "un nyap". Així mateix, companys dels accidentats van anar a oferir la seva ajuda a la gendarmeria marroquina i no van poder intervenir.