AVENÇ MÈDIC

Un medicament contra l'al·lèrgia inhibeix el virus de l'hepatitis C

Els Instituts de Salut dels EUA han experimentat amb èxit en ratolins infectats

 Dues persones pinten un cartell reivindicant el tractament per a l’hepatitis C, el gener passat a Pamplona.

 Dues persones pinten un cartell reivindicant el tractament per a l’hepatitis C, el gener passat a Pamplona. / EFE / JESÚS DIGES

1
Es llegeix en minuts

Un medicament de venda lliure indicat per tractar els símptomes de l'al·lèrgia redueix l'activitat del virus de l'hepatitis C en ratolins infectats, segons un estudi dels Instituts de Salut dels EUA  EUA (NIH en les seves sigles en anglès). Aquests resultats suggereixen, doncs, que el fàrmac, clorciclizina HCI (CCZ), es podria utilitzar per tractar el virus a les persones, com es planteja en un article sobre la investigació publicat a 'Science Translational Medicine'. Actualment l'hepatitis C es pot curar, però els fàrmacs per tractar-la tenen costos molt elevats;  25.000 euros per pacient tractat amb Sovaldi, el medicament del laboratori Gilead.

"Malgrat que l'hepatitis C és una malaltia curable, hi ha una necessitat insatisfeta de comptar amb una medicació eficaç i assequible", afirma l'autor principal del treball, T. Jake Liang, investigador principal de l'Institut Nacional de Diabetis i Malalties Digestives i Renals (NIDDK, per les seves sigles en anglès) dels NIH. "CCZ és un prometedor candidat per formar part d'un règim de tractament per a aquesta malaltia potencialment mortal", ha afegit Liang.

ALTERNATIVA A LES OPCIONS COSTOSES

"La medicació amb CCZ pot proporcionar una alternativa assequible a les opcions costoses, especialment a les comunitats de baixos recursos on la infecció de l'hepatitis C està molt estesa", ha valorat per la seva part el director del NIDDK, Griffin P. Rodgers.

Notícies relacionades

Portat a terme al campus del NIH a Bethesda (Maryland), l'estudi va trobar que la CCZ va bloquejar la fase inicial de la infecció per VHC probablement a l'afectar l'habilitat del virus per entrar a les cèl·lules hepàtiques humanes empeltades en els ratolins. El resultat va ser similar al dels fàrmacs antivirals utilitzats comunament, però sense efectes secundaris tòxics.

Els investigadors estudiaran ara com el medicament afecta les persones, ja que actualment la CCZ s'utilitza per al tractament d'al·lèrgies, no per al VHC. "Les persones no han de prendre CCZ per tractar la seva hepatitis C fins que s'hagi demostrat que la CCZ pot ser utilitzat amb seguretat i eficàcia per a aquest propòsit", ha advertit Liang.