El PP planteja ara que l'avortament deixi de ser un dret

Rajoy intenta evitar que diversos diputats pro vida votin contra la minireforma

Els díscols només hi veuen un mer «canvi nominal» que no evitarà el seu rebuig

Partidaris de l’avortament celebren el setembre a Madrid l’adéu de Gallardón.

Partidaris de l’avortament celebren el setembre a Madrid l’adéu de Gallardón. / ARXIU / AGUSTÍN CATALÁN

3
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID

La minireforma de l'avortament llançada pel grup parlamentari popular el febrer passat pot acabar sent més dura del que s'havia anunciat. Davant l'amenaça d'un petit grup de diputats antiavortistes de votar en contra dimarts que ve en el ple del Congrés, el seu portaveu, Rafael Hernando, ha ofert la possibilitat d'ampliar els canvis, limitats fins ara a impedir l'avortament de les adolescents que no comptin amb el permís patern. No es tractaria de tornar a la contrareforma de màxims pilotada per l'exministre Alberto Ruiz-Gallardón, però sí d'introduir modificacions puntuals amb un abast que encara no s'ha delimitat. Per ara l'oferta feta als díscols consisteix en la supressió del reconeixement genèric que fa la legislació vigent de l'avortament com un dret de la dona.

Hernando va admetre ahir que la seva formació ha obert «un procés de diàleg intern per buscar un consens» amb l'objectiu que la proposició de llei sigui coherent «amb el recurs d'inconstitucionalitat que diputats populars van interposar contra la llei vigent, basat en el fet que l'avortament no és un dret». Unes quantes hores abans, el ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, havia llançat en una entrevista radiofònica el mateix missatge. «L'avortament no és un dret. Ha de quedar clar i queda clar en la defensa de la vida que garanteix la Constitució».

LA VOTACIÓ DE DIMARTS / L'objectiu de la direcció del PP és lligar l'acord abans de dimarts, el dia que el ple del Congrés es pronunciarà sobre l'admissió a tràmit de la proposició de llei. Després de la mala maror interna causada per la patacada en les eleccions andaluses, els dirigents conservadors volen evitar com sigui una altra imatge de divisió. Una vegada tancat l'acord intern els canvis podrien introduir-se més endavant, durant la tramitació parlamentària, a través d'una esmena del grup popular.

La idea inicial seria suprimir el punt dos de l'article tres de la denominada llei Aído, en què, textualment, «es reconeix el dret a la maternitat lliurement decidida». No sembla que els díscols pensin donar-se per satisfets. Un d'ells, el diputat per Guipúscoa José Eugenio Azpiroz, va indicar a aquest diari que la seva posició seguiria sent de rebuig perquè, segons el seu parer, no n'hi ha prou de suprimir «nominalment» el dret si aquest es manté «de manera efectiva al permetre a la dona avortar lliurement fins a les 14 setmanes».

LLIBERTAT DE VOT / Azpiroz va demanar una vegada més que se'ls permeti «votar en consciència», el mateix que Rafael Hernando va exigir als socialistes. Als seus parlamentaris els ha amenaçat, en canvi, amb sancions si trenquen la disciplina de vot.

Els col·lectius pro vida amb què combreguen aquests diputats i senadors van reaccionar de manera molt similar. El president del Fòrum de la Família, Benigno Blanco, va qualificar el canvi de «purament nominalista». «El que fa que l'avortament sigui un dret a Espanya és que la dona pot avortar lliurement durant les primeres 14 setmanes», va advertir. Per Gádor Joya, portaveu de Dret a Viure, l'Executiu està intentant «quedar bé davant l'electorat que li exigeix que compleixi el seu programa electoral» però va advertir que ja estan «cansats que el Govern pensi» que pot sotmetre'ls a aquest «vaivé d'opinions i a aquest toreig dialèctic».

Luis Peral, senador conservador que forma part del grup d'antiavortistes, va deixar clar per la seva part, també en declaracions a aquest diari, que el seu suport solament serà possible si el PP trasllada a la seva iniciativa parlamentària els postulats del recurs d'inconstitucionalitat presentat per parlamentaris de partit el 2010.

Notícies relacionades

Als partits de l'oposició i als col·lectius de dones se'ls van disparar totes les alarmes. Carmen Montón, responsable d'Igualtat del PSOE, va advertir que encara que només es toqués aquest article es podria obrir una via perquè algunes autonomies comencessin a posar pegues per practicar els avortaments a la xarxa sanitària pública. «És obrir un camí per tornar a la situació d'abans però sense que ho sembli», va criticar. Segons el seu parer, el PP ha reiniciat aquest debat davant «la falta de credibilitat de Rajoy entre els sectors més conservadors de la ciutadania, els vots dels quals vol recuperar «utilitzant els drets de les dones com a moneda de canvi».

OCURRÈNCIES / Diversos col·lectius feministes van acusar també Rajoy d'usar les dones com a arma electoral. «Les ocurrències que tenen els protagonistes d'aquesta història es dirimeixen en els mitjans de comunicació abans que en la negociació amb la societat civil o amb cap altre agent», va criticar Marisa Soleto, presidenta de la Fundació Dones.