TRÀGIC DESENLLAÇ D'UNA EXPEDICIÓ A L'ATLeS

Margallo assumeix «disfuncions» en el rescat dels espeleòlegs

El ministre admet que l'operatiu no va ser prou àgil, en contra del que va dir Rajoy

La repatriació dels dos cadàvers encara està pendent de les autòpsies

Juan Bolívar, l’únic supervivent de l’expedició, abandona l’hospital d’Ouarzazate, on ha estat ingressat en observació, ahir.

Juan Bolívar, l’únic supervivent de l’expedició, abandona l’hospital d’Ouarzazate, on ha estat ingressat en observació, ahir. / AFP / FADEL SENNA

3
Es llegeix en minuts
BEATRIZ MESA
RABAT

La gestió del rescat dels tres espeleòlegs andalusos accidentats -dos d'ells van morir al canyó d'Ouandras-segueix tensant la corda entre Espanya i el Marroc. Ahir, el ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo, va admetre que es van produir «disfuncions» en l'operació. «És veritat que l'avió [que va transportar especialistes de la Guàrdia Civil i la Policia] no va estar allà en el moment que a nosaltres ens hauria agradat. Hi ha hagut, com es produeix en totes les desgràcies, disfuncions en la gestió», va afirmar el ministre, en contradicció amb el que dilluns va declarar el president del Govern, Mariano Rajoy, que va agrair al Marroc la seva col·laboració. Rajoy va respondre a les crítiques que es van abocar contra el país magribí assegurant que aquest «va fer un gran esforç i va mostrar bona voluntat i afany de col·laboració des del primer moment».

El Govern marroquí va rebutjar durant els primers sis dies de la tragèdia l'ajuda que Espanya va oferir per rescatar amb més celeritat els muntanyencs atrapats a l'Atles marroquí. ¿Per què no es va permetre? Encara ningú ho sap dir, però s'hi barreja el sentiment marroquí d'orgull nacional amb la inconsciència de pretendre abordar una laboriosa operació de rescat amb una escassetat de mitjans i sense personal verdaderament qualificat.

CANVI D'HOSPITAL  / Després d'una complicadíssima operació d'evacuació, els cossos dels espanyols Gustavo Virués i José Antonio Martínez van ser  recuperats per l'equip especialitzat espanyol i traslladats a l'hospital d'Ouarzazate, al sud del Marroc, on en un primer moment se'ls anava a practicar l'autòpsia, però a causa de  la falta de mitjans es va decidir portar-los fins a la pròxima ciutat de Marràqueix. Aquest canvi d'última hora va suposar una galleda d'aigua freda per als familiars de les víctimes que esperen a Espanya l'arribada dels cadàvers. «Està sent un infern sense fi», van assegurar a EL PERIÓDICO familiars de Virués, que esperen que s'efectuï la repatriació com més aviat millor.

Fonts diplomàtiques espanyoles insisteixen a aquest diari que «des del moment zero s'està treballant estretament amb el Marroc per accelerar la documentació que s'ha d'aportar amb l'objectiu de treure els espanyols del país, però és imprescindible passar sempre per un filtre protocol·lari que existeix a tots els països», van assenyalar. De fet, els documents requerits per a la repatriació ja s'havien presentat a les autoritats marroquines a expenses de l'informe del metge forense en què s'han d'explicar les causes que van produir la mort als dos muntanyencs a l'Alt Atles.

Notícies relacionades

Els familiars contactats per aquest diari no tenen cap dubte que l'advocat Gustavo Virués va morir a l'acte al caure al buit després de relliscar quan intentava descendir la imponent paret del canyó de més de 250 metres d'altura, no obstant, se sospita que la mort del seu company, José Antonio Martínez, es va produir per una «falta d'atenció sanitària a temps», perquè encara que patia ferides greus al cap i en una cama, estava viu quan els equips de rescat van arribar fins a ell. «Ens temem que va morir per hipotèrmia», van afegir.

L'únic supervivent, Juan Bolívar, després de passar dues nits ingressat en una clínica d'Ouarzazate, va ser  repatriat ahir a Espanya en l'avió militar que va ser utilitzat per transportar l'equip espanyol especial de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional encarregat de treure del barranc els dos muntanyencs. «El meu fill està bé, no té cap contusió i només pateix una petita hipotèrmia» , va indicar la seva mare.