El brot d'Ebola es redueix però persisteix per la desconfiança local

MSF afirma que la xifra real de morts és molt superior als 10.300 reconeguts de forma oficial

L'OMS indica al seu personal que iniciï la retirada, contra el criteri de la resta d'entitats d'ajuda

Sanitaris de l’OMS retiren el cadàver d’un malalt d’Ebola a Guinea, el gener passat.

Sanitaris de l’OMS retiren el cadàver d’un malalt d’Ebola a Guinea, el gener passat. / REUTERS / MISHA HUSSAIN

3
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO / BARCELONA

Com ja va passar fa exactament un any, la posició que defensa l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre la situació de l'epidèmia del virus de l'Ebola que afecta l'Àfrica occidental -Guinea, Libèria i Sierra Leone- difereix de forma dràstica de la que mantenen les entitats d'ajuda que segueixen actuant en el perímetre del brot. En el seu informe de dimecres passat, l'OMS va anunciar que en l'última setmana s'ha registrat la xifra més baixa de nous contagis des de l'inici del brot -79- i, en conseqüència, va informar que ha donat instruccions perquè es procedeixi a clausurar el que considera «instal·lacions excedents», és a dir, alguns dels centres sanitaris i hospitals d'emergència que va aportar aquest organisme en el moment més crític del brot, l'estiu passat.

Aquesta mesura és interpretada com un complet error per la resta d'organismes d'intervenció -Metges sense Fronteres, Save the Children, Metges del Món i Creu Roja, entre ells-, que veuen perillar la contenció de l'epidèmia aconseguida en l'últim semestre gràcies a la considerable aportació sanitària, logística i militar de França, els Estats Units, la Gran Bretanya, Cuba i la Xina. «L'epidèmia està en una fase de clar declivi, però no es poden retirar els recursos desplegats fins que realment hi ha zero casos durant diverses setmanes -42 dies consecutius- en els tres països, i això no succeeix en aquests moments», va advertir la doctora Olimpia de la Rosa, responsable d'emergències de Metges sense Fronteres (MSF), oenagé que manté 2.800 professionals a la zona de l'epidèmia. «Els contagis rebrotaran si desapareix la intervenció, perquè el virus se segueix transmetent i persisteix el rebuig i l'ocultació de malalts i cadàvers entre la població local», va afegir De la Rosa.

El personal de l'OMS, no obstant, ha decidit la retirada. «En el context actual, de caiguda de la incidència de casos, la capacitat de tractament que oferim és molt superior a la demanda de la població, tant a Sierra Leone [33 nous casos en els últims set dies] com a Libèria -va indicar un portaveu de l'OMS-. En conseqüència, amb l'orientació dels nostres tècnics, les autoritats sanitàries dels dos països han iniciat la clausura gradual de les instal·lacions excedents». La xifra de nous malalts a Guinea va ser la setmana passada de 45. «El desafiament és important -van insistir des de MSF-. Per poder declarar el final de l'epidèmia hem d'identificar fins a l'últim cas, amb un nivell de precisió i meticulositat sense comparació amb l'anterior».

FATALITAT I ERRORS 

Notícies relacionades

FATALITAT I ERRORS L'actual episodi infecciós d'Ebola, del qual se situa l'inici el desembre del 2013 -l'OMS el va reconèixer a mitjans de març del 2014-, havia causat el 25 de març 24.872 infectats, dels quals 10.311 han mort. Aquestes són les xifres oficials i estrictament atribuïbles al virus hemorràgic, però no les úniques. «Ningú sap el nombre real de morts que ha causat l'epidèmia -va indicar un portaveu de MSF-. El col·lapse dels sistemes de salut locals ha deixat sense atendre milers de casos de malària, parts complicats o traumatismes per accidents de trànsit. Això multiplica per molt, sens dubte, les morts directes causades per l'Ebola».

El brot ha sigut descrit com la conseqüència d'una tempesta perfecta en què han coincidit la pobresa dels països afectats, els seus deficients sistemes sanitaris i la circumstància que va tenir lloc en una zona més poblada que en epidèmies anteriors. A aquesta evidència, alerten les organitzacions d'ajuda, s'hi han d'afegir els errors comesos. «L'epidèmia es va descontrolar perquè moltes institucions van fallar, amb conseqüències tràgiques i evitables», indiquen.