El pare adoptiu del 'cas Dexeus' es va endur el nadó sense documentació

La ginecòloga reconeix que no va preguntar a la mare biològica si es volia quedar la nena

Estevill admet en la seva declaració com a imputat que la clínica no li va donar cap paper de la Marina

Declaració davant el jutge de quatre imputats pel ’cas Dexeus’, a la Ciutat de la Justícia. / MÒNICA TUDELA

3
Es llegeix en minuts
JESUS G. ALBALAT / V. VARGAS LLAMAS / BARCELONA

Quatre dels cinc imputats pel presumpte robatori d'un nadó el 1987 a la clínica Dexeus de Barcelona, entre aquests el pare adoptiu, Jordi Estivill, i la ginecòloga que va atendre el part, Victoria López-Rodó, van defensar ahir davant el jutge instructor  que la nena va ser donada en adopció de manera legal. No obstant, Estivill va modificar la seva primera versió sobre el succés. En una carta havia explicat que es va endur la nena del centre sanitari el mateix dia del part, però ahir va indicar que potser va ser dos dies després.

Fonts judicials van assegurar a aquest diari, no obstant, que el més rellevant del seu interrogatori és que el pare adoptiu de Marina Estivill va reconèixer que s'havia endut el nadó de la clínica Dexeus sense que n'hi donessin cap document. L'Audiència de Barcelona va ordenar el gener passat que es reobrís el cas i que se cités els acusats.

Quan els imputats van comparèixer davant la policia a principis del 2014, Estivill es va acollir al seu dret de no declarar. Ahir sí que va declarar al jutjat, assistit d'un advocat i en qualitat d'imputat. Fonts coneixedores de la declaració van assegurar que el pare adoptiu va afirmar que no era conscient d'haver comès cap il·legalitat en l'adopció de la Marina i que desconeixia si la mare biològica i denunciant, Alfonsa Reinoso, que llavors tenia 15 anys i estava sota l'empara del Tribunal Tutelar de Menors, havia cedit la seva filla voluntàriament o no.

LES DESPESES / Estivill va detallar que ell i la que llavors era la seva dona, Cristina Rimbau, de la qual està separat, es van fer càrrec de les despeses de la clínica i dels advocats que ho van gestionar. La carta que va redactar explicant l'adopció, va dir ahir, la va fer perquè l'hi va demanar la seva filla adoptiva, Marina, però sense intenció de denunciar ningú.

La ginecòloga Victoria López-Rodó, ara jubilada, no va variar gaire la declaració que, al seu dia, va fer davant la policia. Va insistir que va actuar com a facultativa i que en cap moment va participar en els tràmits d'adopció. Aquesta metge va reconèixer, això sí, que va saber que el nadó seria donat en adopció perquè en la història clínica hi havia la paraula «adopció», que potser la va plasmar la infermera, que era la que obria els expedients. Va precisar que no va veure cap document relatiu a la cessió de la nounada, ja que aquests papers no formen part de l'expedient mèdic ni són de la seva competència. Sobre el certificat de naixement, en el qual no apareix la identitat de la mare, va explicar que era la formula que s'usava per garantir l'anonimat de la mare. I va negar que hagués dit a la mare que el nen (era una nena) havia nascut mort, contra el que diu Alfonsa.

OCULTAR A LA MARE / Fonts jurídiques van assegurar que López-Rodó va reconèixer davant el jutge que no va preguntar a Alfonsa si volia donar en adopció el nadó (ho va justificar dient que ja ho sabia per l'expedient clínic) ni si donava el consentiment per ocultar el seu nom a la partida de naixement. L'acusació i fonts mèdiques asseguren que hauria d'haver-ho fet preceptivament.

Notícies relacionades

El jutge també va interrogar com a imputada Mercedes Porrera, que l'any 1987 dirigia el centre Casa de la Jove, on Alfonsa va passar l'última fase de la gestació. Va declarar que una tarda s'hi va presentar una senyora que es va identificar com a advocada (Teresa Cervello, ja desapareguda, esposa d'Ignasi de Gispert), acompanyada l'adolescent Alfonsa, embarassada. La lletrada, segons la seva versió, li va comentar que la noia tenia la intenció de donar el nadó en adopció. En la seva declaració policial, ratificada ahir, Porrera va explicar que Cervelló li va comentar que era la cunyada de Núria de Gispert (llavors alt càrrec de la Conselleria de Justícia, després consellera i avui presidenta del Parlament), que havia col·laborat amb el centre d'acollida.

L'advocat i també imputat Ignasi de Gispert (germà de Núria de Gispert) va declarar que coneixia el matrimoni Estivill Rimbau. En una de les seves trobades, va afegir, va sorgir el tema de l'adopció (ell tenia  dos fills adoptats) i els va animar a fer-ho també ells. Les gestions i tràmits, va al·legar De Gispert, les va fer la seva dona, Teresa Cervelló. La cinquena imputada, Cristina Rimbau, declararà divendres, igual que Alfonsa Reinoso i la seva filla, Marina, i altres testimonis.