Cinc imputats per la denúncia del robatori d'un bebè a la Dexeus

El jutge cita els acusats per la mare biològica i n'afegeix un més, el pare adoptiu de la Marina

La mesura judicial arriba un mes després que l'Audiència de Barcelona ordenés reobrir el cas

Alfonsa Reinoso, mare biològica de Marina Estivill, al seu domicili, el setembre del 2013, després de presentar la demanda.

Alfonsa Reinoso, mare biològica de Marina Estivill, al seu domicili, el setembre del 2013, després de presentar la demanda. / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
V. VARGAS LLAMAS / JESÚS G. ALBALAT / BARCELONA

Gir en el procés judicial per la denúncia del robatori d'un bebè a la clínica Dexeus. El jutge ha resolt imputar cinc persones pel presumpte delicte de detenció il·legal de Marina Estivill, la nena que va parir Alfonsa Reinoso en aquesta clínica de Barcelona el 18 de juny del 1987. La decisió judicial introdueix ara una doble novetat a la causa: eleva la pressió sobre els querellats, que, ara sí, hauran de comparèixer davant el jutge com a imputats, i introdueix un cinquè imputat, un més dels que reclamava l'acusació particular, una mesura que el magistrat atén a petició de la fiscalia.

Els denunciats per la presumpta sostracció són la que va ser neonatòloga de la Dexeus Victoria López-Rodó; l'advocat Ignasi de Gispert, com a suposat intermediari; Mercedes Porrera, que el 1987 era la directora del centre Casa de la Jove, on la menor encinta va estar acollida, i Cristina Rimbau, la mare adoptiva de la Marina. El jutge afegeix un cinquè imputat a la demanda de la mare biològica: Jordi Estivill, el pare adoptiu i parella en aquella època de Rimbau.

El magistrat ha fonamentat la inclusió d'Estivill al considerar «evident» que els tràmits d'adopció van ser «un acte conjunt» portat a terme per la parella, no solament per Rimbau, de manera que «l'acció penal es podria dirigir també en contra seu». El magistrat manifesta la seva sorpresa que la denúncia no inclogués Estivill i apel·la a la sol·licitud d'adopció i a una altra documentació per resoldre qualsevol dubte que «tots dos tenien coneixement de les irregularitats» en el procés. Els cinc imputats estan citats a declarar el pròxim 10 de març.

IRREGULARITATS

La quíntuple imputació arriba a penes un mes després que l'Audiència de Barcelona anul·lés l'arxivament judicial del cas, dictat el febrer del 2014, i ordenés al jutge Emili Vilà que procedís a la seva reobertura i cités a declarar els querellats. L'Audiència va considerar que la documentació aportada permet determinar que el procés d'adopció es va realitzar «de forma irregular».

Així atenia al recurs interposat per l'advocat defensor d'Alfonsa Reinoso, Antoni Julià, que apel·lava la decisió judicial de sobreseure el cas, argumentant que els fets denunciats podien ser considerats com una conducta il·lícita de sostracció de menors, detenció il·legal i alteració de paternitat. L'advocat qüestionava així mateix que el procés judicial s'hagués limitat a la petició de documentació i a la declaració dels querellats davant la policia, sense haver tingut l'oportunitat que acusats i testimonis compareguessin en dependències judicials.

DETENCIÓ O ROBATORI 

Notícies relacionades

L'Audiència de Barcelona va atendre aquest plantejament de l'acusació particular i va admetre la dificultat del cas per la complexitat de tipificar el possible delicte com a detenció il·legal o robatori, i a partir d'aquesta consideració, per establir si els fets havien prescrit o no. En aquest sentit, el tribunal desatenia a més els arguments de la fiscalia, que apuntava a la prescripció d'un possible delicte d'adopció il·legal, però mai un de robatori de bebè. L'Audiència recorda que la mateixa Reinoso descarta que donés el seu consentiment per a l'adopció i incideix en la documentació disponible per establir que els tràmits es van produir «de forma com a mínim irregular», i destaca que la inscripció de Marina com a filla de pares desconeguts, és «de totes totes fals», almenys pel que fa a la seva mare.

El 4 de febrer de l'any passat, el jutge va arxivar el cas al negar que el presumpte robatori de bebès es pugui tipificar com un delicte de detenció il·legal, com addueixen la mare biològica i la Fiscalia General de l'Estat. En una circular del 2012, el llavors fiscal general, Eduardo Torres-Dulce, anunciava que aquesta acció no prescrivia al poder ser considerada com un delicte de detenció il·legal. Setmanes després de l'arxivament, l'acusació particular presentava recurs contra la decisió, que s'ha saldat amb l'acceptació de l'Audiència, la reobertura del cas i la quíntuple imputació.