POLS DE LES ORGANITZACIONS SOCIALS

Les marees ciutadanes tornen a clamar contra l'austeritat

Alguns milers de persones protesten a Madrid en defensa dels serveis públics

El cansament i l''efecte Podem' redueixen l'afluència de manifestants

Algunes de les persones que es van manifestar ahir a Madrid, durant el recorregut de la protesta.

Algunes de les persones que es van manifestar ahir a Madrid, durant el recorregut de la protesta. / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

Uns quants milers de persones es van manifestar ahir a Madrid, convocades per desenes de col·lectius integrats en les marees ciutadanes, en protesta per les polítiques d'austeritat i els acomiadaments i en defensa dels serveis públics (sanitat i ensenyament, sobretot) i el dret a la vivenda i la cultura, entre altres.

Sota el lema Per les llibertats, els drets i els serveis públics. Contra el cop d'estat polític i econòmic, els manifestants van recórrer de manera pacífica el passeig del Prado, des de la plaça d'Atocha fins a la de les Corts (al davant del Congrés dels Diputats) escortats a una distància prudencial per efectius de la Policia Nacional, mentre corejaven consignes contra els governs central i autonòmics del Partit Popular.

MAREA MULTICOLOR / S'hi van veure els colors blanc, de la defensa de la sanitat pública; verd, de l'educació pública; taronja, de la televisió pública; vermell, dels afectats per l'hepatitis C i també de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i dels treballadors de Coca Cola, i groc, dels de Correus, entre d'altres. També hi havia pancartes contra la reforma del Codi Penal, la llei de seguretat ciutadana, la de seguretat privada i la de l'avortament.

L'efecte Podem i «el cansament després d'anys de manifestacions» s'han deixat notar, segons els testimonis de molts participants, en una menor participació que en convocatòries anteriors.

«Des que va irrompre Podem hi ha menys resposta al carrer. La gent entén que les seves demandes ja han trobat un camí que pot resultar eficaç a partir de les eleccions d'aquest any», va argumentar Jesús, de la Plataforma en Defensa de la Cultura, mentre aguantava la pancarta que obria la manifestació. «Jo pertanyo a Podem i aquí hi ha molta gent que el votarà», va afegir.

És gairebé el mateix argument que va esgrimir Pablo, un estudiant universitari que, amb els seus amics, és habitual en les convocatòries de la marea verda, en defensa de l'ensenyament públic.

Notícies relacionades

«Som aquí, perquè al que és just s'hi ha de donar suport», va opinar incansable Juan Manuel, un jubilat de Fuenlabrada. «La gent comença a estar desencoratjada, però cal seguir lluitant», va reflexionar Aída, de la marea verda. «El més important és el que passi a partir del maig en els serveis públics», va assenyalar Maribel, de la marea blanca sanitària, en al·lusió a les eleccions autonòmiques. «Amb la participació de tota mena de col·lectius volem fer visible que la lluita és comuna», va afegir Daysi, de la PAH.

La marxa va acabar davant el Congrés amb crits de «sí que es pot» i contra la corrupció, dos dies abans del debat sobre l'estat de la nació.