El PP llança una minireforma exprés de l'avortament que no satisfà ningú

L'oposició rebutja de ple la proposta mentre que els antiavortistes la qualifiquen de «burla»

El canvi impedirà que les noies de 16 i 17 anys interrompin l'embaràs sense permís dels pares

3
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID

El Govern va retirar la contrareforma de la llei de l'avortament pilotada per l'exministre de Justícia Alberto Ruiz-Gallardón suposadament per falta de consens social. Així ho va justificar al seu dia Mariano Rajoy, però el succedani amb què l'ha substituït no suscitarà més entusiasme. Després de mesos de vacil·lacions, el grup parlamentari popular va registrar ahir la minireforma també anunciada pel president del Govern espanyol, que consisteix a arrabassar a les adolescents de 16 i 17 anys el dret a avortar sense el consentiment dels pares. Els grups de l'oposició van respondre amb un rebuig similar al generat per la llei Gallardón, mentre que els antiavortistes que la van aclamar consideren una «burla» la seva seqüela.

El Govern central s'ha inclinat finalment per tramitar el canvi legislatiu a través del seu grup parlamentari per garantir-se una ràpida aprovació a l'eludir els informes del Consell d'Estat o el Consell General del Poder Judicial. L'objectiu del PP és que la llei pugui entrar en vigor abans de l'estiu o, a tot estirar, a temps de ser aprovada en el curt període de sessions que s'obrirà al final de la legislatura.

Si es considera necessari es recorrerà fins i tot a la tramitació per la via d'urgència, segons va admetre el portaveu parlamentari del PP, Rafael Hernando, durant la presentació de la iniciativa. Un primer intent de vehicular la reforma a través de la llei de Protecció a la Infància promoguda per Sanitat va ser rebutjat precisament pel Consell d'Estat al no tenir aquesta última norma caràcter de llei orgànica.

ARTICLE DE SUPRESSIÓ / La proposició de llei consta només de dos articles. El primer suprimeix l'apartat 4 de l'article 13 de la vigent llei de l'avortament, que estableix que «en el cas de les dones de 16 i 17 anys, el consentiment per a la interrupció voluntària de l'embaràs els correspon exclusivament a elles d'acord amb el règim general aplicable a les dones majors d'edat». El segon es limita a adaptar la llei del pacient al canvi.

El text no introdueix cap cautela sobre les menors en situació de violència o vulnerabilitat familiar que al capdavall són les que avorten al marge dels progenitors. Segons Hernando, passaran a tenir el mateix règim que tenen ara les nenes de fins a 15 anys. «Si hi ha conflicte amb els progenitors, es resoldrà com es resolia per a aquestes últimes, amb l'aplicació del Codi Civil», recorrent als tribunals, va dir.

El «desemparament» en què quedaran aquestes adolescents és la principal crítica llançada ahir per les associacions de dones, que van alertar que ara «es veuran abocades a l'avortament clandestí». El 87% de les noies de 16 i 17 anys que avorten ho fan acompanyades dels seus pares o tutors, segons una enquesta de les clíniques acreditades per efectuar avortaments. De les 913 noies de 16 i 17 anys que van interrompre el seu embaràs en 22 clíniques entre el gener i el setembre de l'any passat, 113 ho van fer sense coneixement dels pares (el 12% del total). Per fer-ho van al·legar desemparament o desestructuració familiar, progenitors a la presó, risc de patir maltractaments, entre altres raons.

L'oposició, des d'UPD fins a IU passant pel PSOE, van acusar el PP d'intentar recuperar el seu electorat més conservador «utilitzant» per a això «la llibertat de les dones», en paraules de la socialista Carmen Montón.

Notícies relacionades

El PP confia a poder obrir algun tipus de bretxa interna en les files socialistes. Això explica que el portaveu del PP instés ahir el PSOE a donar llibertat de vot.

El president del Fòrum de la Família, Benigno Blanco, va declarar que la proposta del PP «certifica el fracàs» del Govern a l'hora de «complir el seu compromís» de derogar la llei actual i va anunciar que es manté la manifestació de protesta convocada per al 14 de març.