origen natural

Un antibiòtic destrueix bacteris perillosos sense fer resistència

1
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS
BARCELONA

Un equip d'investigadors ha identificat un nou antibiòtic d'origen natural, extret del terra, que mostra una gran efectivitat contra algunes soques bacterianes molt comunes i perilloses que en les últimes dècades havien generat resistències difícils de tractar, com Staphylococcus aureus, Mycobacterium tuberculosis i Clostridium difficile. L'han batejat com a Teixobactin.

Els autors, procedents de diverses universitats dels Estats Units, Alemanya i el Canadà, afirmen que les proves amb ratolins han resultat satisfactòries i confien que el producte pugui arribar al mercat en cinc o sis anys. L'estudi s'ha publicat a la revista Nature.

Notícies relacionades

Els investigadors no descarten que el producte també pugui ocasionar resistències en un futur, com ha passat amb altres famosos antibiòtics, però insisteixen que podria funcionar satisfactòriament durant dècades. De fet, Teixobactin mata els bacteris al destruir les parets de les seves cèl·lules, un mètode similar al que ja utilitzava la vancomicina, descoberta la dècada dels anys 50 del segle passat i que es va mantenir sense problemes de resistències fins als anys 90.

No obstant, just per aquesta virtut, el producte té un defecte col·lateral: només funciona contra els bacteris que no tenen parets cel·lulars externes, les anomenades Gram-positives, però no és útil contra les Gram-negatives, que inclouen alguns de patògens molt preocupants, com KlebsiellaE. coli i Pseudomones. Els investigadors van trobar el Teixobactin revisant uns 10.000 compostos bacterians extrets del terra i cultivats d'acord amb un mètode patentat per la farmacèutica NovoBiotic.