alerta sanitària

El Govern d'Escòcia confirma un cas d'Ebola a Glasgow

La pacient va arribar a la ciutat escocesa aquest diumenge procedent de Sierra Leone

3
Es llegeix en minuts

El Govern escocès ha confirmat aquest dilluns un cas d'Ebola en un sanitari arribat aquest diumenge a Glasgow procedent de Sierra Leone

La pacient, que va tornar ahir a la nit a l'aeroport de Glasgow en un vol de British Airways després de fer escala a Casablanca (Marroc) i Londres, es troba aïllada i en observació a la unitat de malalties contagioses de l'hospital Gartnavel de Glasgow.

La malalta, la identitat de la qual no ha estat facilitada, ha estat hospitalitzada aquest matí al sentir-se malament i ha estat aïllada immediatament, han indicat el govern escocès.

"Tots els possibles contactes que hagi tingut la pacient són ara investigats i qualsevol que pugui estar en risc (de contagi) serà contactat i sotmès a observació. No obstant, al ser-li diagnosticat en les primeres etapes de la malaltia, el risc per a altres és considerat extremadament baix", ha dit un portaveu del govern autònom escocès.

La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha dit aquest dilluns en roda de premsa que no podia facilitar la identitat de la pacient per raons de confidencialitat i ha aclarit que la malalta va estar en contacte amb una sola persona des de la seva arribada a Glasgow. Sturgeon va afegir que les autoritats sanitàries es posaran en contacte amb aquesta persona com més aviat millor.

"Escòcia s'ha estat preparant per a aquesta possibilitat des del començament del brot a Àfrica Occidental i estic segura que estem ben preparats. Tenim bons procediments per identificar casos ràpidament", va dir. "El nostre servei sanitari té l'experiència i els recursos per assegurar que un cas d'Ebola confirmat, com és aquest, és contingut i aïllat per minimitzar qualsevol possible extensió de la malaltia", va explicar Sturgeon.

La ministra principal va presidir aquest dilluns una reunió de l'anomenat Comitè de Resistència del Govern Escocès (SGoRR, per les seves sigles en anglès) per assegurar que es prenen tots els passos necessaris i ha afegit que ha parlat sobre aquest cas de l'Ebola amb el primer ministre britànic, el conservador David Cameron.

En virtut dels protocols que aplica el Regne Unit, qualsevol persona a qui se li ha diagnosticat Ebola serà portada a una unitat amb un alt nivell d'aïllament a l'Hospital Royal Free de la capital britànica com més aviat millor.

Segons les autoritats sanitàries britàniques, aquesta unitat compta amb totes les instal·lacions i el personal necessaris per assegurar que el pacient rep totes les atencions necessàries. Per la seva banda, l'hospital Royal Free de Londres no va poder recisar aquest dilluns quan la pacient serà traslladada des de Glasgow.

Després de confirmar-se el cas d'Ebola, un portaveu de la residència oficial de Downing Street va dir que el primer ministre, David Cameron, i Sturgeon van conversar sobre com s'han activat els protocols necessaris per atendre un cas com aquest. "Tots dos van acordar que els dos Governs estaran en estret contacte i faran tot el possible per recolzar la pacient i, si bé el risc per a la població és baix, es prendran totes les mesures possibles per protegir la població", va afegir el portaveu.

L'agost passat, el britànic William Pooley, de 29 anys, es va infectar del virus mentre col·laborava amb els malalts de Sierra Leone i va ser repatriat al Regne Unit en un avió militar britànic per rebre tractament amb el fàrmac ZMapp en una unitat especial de l'hospital londinenc Royal Free Hospital.

Notícies relacionades

William Pooley, un britànic que va contraure el virus de l'Ebola mentre treballava de voluntari a Sierra Leone, ha estat donat d'alta avui després d'haver-se  "recuperat completament", segons fonts hospitalàries.

Pooley, de 29 anys, va ser donat d'alta al setembre al Royal Free Hospital de Londres a l'haver-se recuperat del tot.

Temes:

Ebola Glasgow