Crisi sanitària internacional

El descobridor de l'Ebola prediu que la crisi pot durar un any

El científic belga Peter Piot va detectar el virus el 1976 al Zaire, l'actual República Democràtica del Congo

Investigadors del virus de l’Ebola a Pretòria (Sud-àfrica).

Investigadors del virus de l’Ebola a Pretòria (Sud-àfrica). / AFP

1
Es llegeix en minuts

El científic belga que el 1976 va descobrir l'EbolaPeter Piot, prediu que pot passar un any abans que l'epidèmia del virus a l'Àfrica pugui ser controlada, en declaracions que difon aquest dimecres la BBC.

Piot, que encapçala el departament de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que gestiona la resposta a l'epidèmia, augura que aquesta possiblement s'allargarà fins a finals del 2015.

Encara que ja ha arribat al el seu pic a Libèria i segurament ho farà a Sierra Leone "en les pròximes setmanes", és probable que l'actual brot tingui "una seqüela molt, molt llarga i accidentada".

"L'epidèmia de l'Ebola segueix molt present. Encara hi ha gent que mor, se'n detecten nous casos", declara a la BBC.

"Hem d'estar preparats per a un esforç llarg i sostingut, probablement durant tot el 2015", afirma.

El director de l'Escola d'Higiene i Medicina Tropical de Londres alaba els avenços fets en el tractament de la malaltia i es mostra optimista sobre els nous tractaments antivirals, si bé adverteix que es trigarà un cert temps a desenvolupar vacunes.

"S'han establert centres d'atenció a tot el país, amb ajuda britànica. Ja no veiem aquelles escenes en què la gent moria al carrer", explica, per afegir que simples tractaments amb fluids intravenosos i antibiòtics han aconseguit reduir la taxa de mortalitat a una de cada tres persones.

Notícies relacionades

Sobre les vacunes, farà falta més temps, però s'han de produir "per quan hi hagi una altra epidèmia o per si aquesta s'allarga", adverteix el científic, que va descobrir l'Ebola durant una missió amb un equip de col·legues al Zaire, l'actual República Democràtica del Congo.

L'epidèmia d'Ebola, que va sorgir el desembre del 2013 i afecta sobretot Sierra Leone, Libèria i Guinea, a l'Àfrica occidental, ha causat la mort de 7.533 persones, segons dades de l'OMS. 

Temes:

Ebola