EMERGÈNCIA SANITÀRIA

Espanya quedarà aquest dimarts oficialment lliure d'Ebola

La cooperant navarresa repatriada després d'un possible contagi segueix sense presentar símptomes

1
Es llegeix en minuts

Espanya quedarà oficialment lliure d'Ebola aquest dimarts, 2 de desembre, transcorreguts 42 dies sense nous casos des que l'auxiliar Teresa Romero va superar la malaltia i mentre la cooperant de Metges Sense Fronteres (MSF) repatriada fa dues setmanes segueixi sense símptomes com fins al moment.

"Els terminis corren mentre no hi hagi a Espanya nous pacients diagnosticats amb Ebola. No és el cas d'aquesta cooperant fins que no s'acrediti", va reconèixer la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, el passat de novembre, quan es va produir la repatriació de la metge navarresa, que segueix ingressada a l'hospital Carles III de Madrid.

De moment, la cooperant segueix aïllada de manera preventiva però no ha presentat símptomes, segons han confirmat fonts de l'organització a la qual pertany, amb la qual cosa l'últim malalt amb Ebola confirmat a Espanya seria Teresa Romero, que va rebre l'alta el 5 de novembre.

21 dies de vigilància activa per al personal

L'auxiliar, contagiada al Carles III mentre atenia el missioner Manuel García Viejo, també repatriat, va superar la infecció el 21 d'octubre després de fer-li amb un marge de 48 hores dues proves en sang amb resultat negatiu.

No obstant, la presència del virus en alguns fluids corporals va propiciar que continués en aïllament una setmana més, fins que l'1 de novembre va ser traslladada a una habitació convencional, per rebre l'alta quatre dies més tard.

El personal que la va atendre durant el seu ingrés a l'Hospital Carles III de Madrid es va sotmetre a 21 dies de vigilància activa al considerar-se contactes d'alt risc, segons els protocols elaborats pel Ministeri de Sanitat i les comunitats, que obligaven aquestes persones a prendre's la temperatura corporal dues vegades al dia per, en cas de superar els 37,7 graus, alertar el Servei de Prevenció de Riscos del centre.

Notícies relacionades

Aquest període de seguiment es va complir el dissabte 22 de novembre, per al personal sanitari, el dimarts 25 per al personal que va portar a terme tasques de neteja a l'habitació i un dia més tard, el dimecres 26, per als membres de l'empresa de biodescontaminació.

En cas que la cooperant de Metges sense Fronteres segueixi sense desenvolupar símptomes, podria rebre l'alta la setmana que ve.

Temes:

Ebola