Crisi sanitària internacional

La doctora que va atendre Romero es querella contra ella per injúries

L'auxiliar infectada va dir que l'havia informat del contacte amb malalts d'Ebola

Teresa Romero, el dia que va rebre l’alta.

Teresa Romero, el dia que va rebre l’alta. / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ
MADRID

El misteri sobre què va passar en la visita de Teresa Romero al centre de salut quatre dies abans de detectar-se que patia Ebola també l'haurà de resoldre un jutge, com tants aspectes de la gestió de la crisi sanitària oberta per la infecció de l'auxiliar d'infermeria. La metgessa de família que va atendre Romero va anunciar ahir la interposició d'una querella per injúries i calúmnies contra ella per haver assegurat, «sabent que era fals», que l'havia informat que havia cuidat malalts amb el virus.

La qüestió no és intranscendent. Com que la doctora no havia sospitat que Romero pogués tenir Ebola es van multiplicar les possibilitats d'estendre el contagi i es va dificultar la seva recuperació. Des del primer moment, la doctora va assegurar que això no se li va arribar a dir mai. La dada va servir fins i tot al conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Javier Rodríguez, per atacar el comportament de l'auxiliar.

En un comunicat de la seva advocada, Ana Plaza de las Heras, la doctora va explicar ahir que Romero no la va informar «de cap manera» d'aquests contactes i que «així consta» en l'historial clínic de la pacient que va quedar registrat al centre de salut. També desmenteix que li expliqués que havia arribat a 38,7º de febre, el llindar a partir del qual s'havia d'activar el protocol d'emer­gència.

SENSE CAP PROTECCIÓ / Com que no li va revelar l'antecedent d'exposició a l'Ebola, la metgessa li va fer una exploració física «sense cap mesura de protecció i sense utilitzar ni guants ni mascareta». Fins que uns dies després va rebre una trucada del servei d'epidemiologia per informar-la que «adquiria la condició de contacte d'alt risc» i va demanar ser ingressada en observació.

Ningú havia discutit la versió de la doctora. Ni la persona que durant els primers dies va exercir de portaveu de Romero i el seu marit ni aquest la van qüestionar. Fins que, una vegada contractat l'advocat José María Garzón per la parella, en  l'única entrevista que ha concedit l'auxiliar fins ara, ho va confirmar tres vegades davant de les preguntes del periodista, i va lamentar que «només» li receptés «paracetamol».

Notícies relacionades

Uns dies més tard, en un comunicat, el bufet va afegir la dada sobre la febre. La parella ha interposat dues demandes contra la Conselleria de Sanitat amb què espera obtenir dues indemnitzacions que sumarien 300.000 euros. Romero protagonitzarà demà a Tele 5 la seva segona entrevista en exclusiva. Quan va ser donada d'alta va llegir una declaració sense preguntes davant els mitjans.

Lluny de l'expectació mediàtica, la doctora navarresa de Metges Sense Fronteres que continua en quarantena a l'hospital Carles III ha superat sense donar símptomes la primera setmana des que es va punxar amb una agulla quan tractava un malalt d'Ebola. La gran majoria de contagiats solen donar símptomes durant els primers set dies, però cal esperar que se'n compleixin 21 per tenir la seguretat absoluta que no ha contret la malaltia.

Temes:

Ebola