REFORMA LEGISLATIVA POLÈMICA

El Govern, forçat a buscar altres vies per retocar l'avortament

El Consell d'Estat censura l'intent d'utilitzar la llei de la infància

Santamaría insisteix que les menors no avortaran sense el permís patern

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN
MADRID

El Govern s'ha trobat amb un nou impediment a l'hora de reformar la llei de l'avortament. Després de fer marxa enrere en la seva intenció d'abolir el dret que garanteix la llei actual i implantar a Espanya un sistema en què només es podria interrompre voluntàriament l'embaràs en supòsits molt restrictius, cosa que va desembocar en la dimissió del ministre Alberto Ruiz-Gallardón, l'Executiu va prometre que sí que obligarà les menors de 16 i 17 anys que vulguin sotmetre's a la intervenció a disposar del corresponent permís patern.

Per a això va buscar una drecera legal: introduir el canvi en una llei de protecció de la infància que ja estava pràcticament llesta. No obstant, el Consell d'Estat ha censurat aquest intent a l'assenyalar que la normativa sobre els menors és de rang inferior a la de l'avortament, i en cap cas es pot usar per retocar una llei orgànica. L'òrgan consultiu retreu a més a més al Govern, en un informe que va avançar ahir El País, que hagi introduït el canvi a última hora, després que l'articulat ja hagués estat revisat per les comunitats autònomes i el Consell Econòmic i Social.

EL RECONEIXEMENT / Tot i que el dictamen no és vinculant, la vicepresidenta, Soraya Saénz de Santamaría, va reconèixer ahir que el Govern es veu abocat a buscar una altra via per complir la seva promesa, que va assegurar que segueix inalterable. L'Executiu «trobarà la fórmula que sigui més correcta i adequada per fer-ho legalment però el nostre compromís és el mateix», va assegurar.

La badada legal de l'Executiu podria comportar, però, que la modificació sobre el dret de les menors a avortar s'endarrereixi, i més tenint en compte que la ministra encarregada d'aprovar-la, Ana Mato, va dimitir fa quatre dies. El nou titular del Ministeri de Sanitat no prendrà possessió del seu càrrec fins dimecres que ve.

Notícies relacionades

Ara falta veure si el successor de Mato assumeix l'espinós assumpte o contràriament aquest torna a recaure en Justícia o un altre departament. Les opcions que hi ha sobre la taula és que l'Executiu s'atreveixi a tocar directament la llei de terminis, cosa que ajornaria considerablement el canvi, o usi una altra llei orgànica ja en tramitació, però que possiblement no tingui res a veure amb aquest tema.

El PSOE va criticar en qualsevol cas el Govern del PP per intentar fer servir una «porta del darrere» per «perjudicar les menors més vulnerables», que són les que no s'atreveixen a comunicar el seu embaràs als seus pares.