En perill d'extinció

Alliberades un centenar de larves de tritó del Montseny

Tenen menys d'un any i procedeixen del Centre de Fauna de Torreferrussa i del Zoo de Barcelona

2
Es llegeix en minuts

Un centenar de larves de tritó, una espècie de batraci endèmica i catalogada en perill d'extinció, han estat alliberades al massís del Montseny, en un projecte del Departament d'Agricultura, el Parc Natural del Montseny, el Zoo de Barcelona i el Museu de Ciències Naturals de Granollers.

Les larves de tritó del Montseny ('Calotriton arnoldi') alliberades tenen menys d'un any i procedeixen del Centre de Fauna de Torreferrussa i del Zoo de Barcelona.

L'alliberament s'ha dut a terme en dos torrents al Vallès Oriental, on l'espècie no estava present actualment, en una prova pilot que permetrà testar la conveniència d'alliberar exemplars de pocs mesos de vida i comprovar si la seva adaptació és millor respecte als exemplars alliberats amb uns quants anys d'edat, han informat fonts del Departament d'Agricultura.

A més, la Generalitat i les diputacions de Barcelona i Girona, a través del Parc Natural del Montseny i del Museu de Granollers, mantenen un programa de cria en captivitat.

Durant aquests primers anys del programa han obtingut més de 1.000 larves, cosa que ha permès portar a terme els primers alliberaments d'exemplars.

El descobriment el 2005 del tritó del Montseny va suposar la troballa d'una nova d'espècie d'amfibi a Europa.

Es tracta d'una espècie biogeogràficament exclusiva de Catalunya, en concret del massís del Montseny, i és l'únic vertebrat exclusiu de Catalunya i també el més amenaçat.

La població total no supera els 1.500 exemplars adults i la seva àrea de distribució és inferior als 10 quilòmetres quadrats, i està dividida en dos nuclis totalment aïllats entre ells.

La seva situació de risc d'extinció tan extrema, amb una població molt reduïda i una àrea de distribució molt petita i fragmentada en dos nuclis poblacionals, ha fet que el tritó del Montseny sigui catalogat com "en perill crític d'extinció" per la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN).

El 2007 es van capturar 20 exemplars salvatges i es van traslladar al Centre de Fauna de Torreferrussa del Departament d'Agricultura, ubicat a Santa Perpètua de Mogoda (Barcelona), per iniciar una prova pilot, ja que l'espècie no s'havia criat mai en captivitat.

Tenint en compte les diferències genètiques i morfològiques observades entre la població occidental i oriental de l'espècie i seguint el principi de precaució, el programa de cria es desenvolupa de fet en dos programes de cria independents: un per a la població oriental i un altre per a la població occidental.

El Centre de Fauna de Torreferrussa és el centre de referència a la cria de l'espècie i es mantenen exemplars de les dues poblacions, però distribuir una espècie tan amenaçada en un únic punt crea una situació d'alta vulnerabilitat davant de possibles problemes sanitaris o de qualsevol tipus que pogués patir l'espècie en captivitat.

Notícies relacionades

Per aquest motiu, el 2012 es va incorporar al programa de cria el Zoològic de Barcelona per mantenir exemplars procedents de la població oriental i el 2013 ho va fer el Centre de Fauna del Pont de Suert per mantenir exemplars de la població occidental de l'espècie.

D'aquesta manera, es garanteixen dos nuclis poblacionals per a cadascuna de les poblacions.