Resultats prometedors als EUA

Una vacuna experimental contra l'Ebola supera amb èxit la primera prova en humans

El fàrmac ha generat una resposta immune a la malaltia en els 20 voluntaris que l'han rebut

Voluntaris preparant-se per posar-se les granotes d’aïllament per tractar amb malalts d’Ebola, a Sierra Leone.

Voluntaris preparant-se per posar-se les granotes d’aïllament per tractar amb malalts d’Ebola, a Sierra Leone. / HANDOUT (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

Una vacuna experimental contra l'Ebola desenvolupada als EUA ha superat amb èxit la primera prova en humans, al generar una resposta immune a la malaltia sense efectes secundaris greus en els 20 voluntaris que l'han rebut, segons un estudi publicat a la revista 'New England Journal of Medicine'.

L'assaig clínic va començar al setembre als Instituts Nacionals de Salut (NIH) i els resultats són  prou prometedors per portar a terme un estudi més ampli amb milers de participants a l'Àfrica occidental, on va començar i fa estralls l'actual brot d'Ebola.

La resposta en els 20 voluntaris que van rebre la vacuna "és molt comparable" a la que protegeix els animals del virus, segons el doctor Anthony Fauci, director de l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels EUA, entitat que va col·laborar en l'assaig clínic portat a terme en un centre del NIH de Bethesda, a l'àrea de Washington.

La vacuna, desenvolupada pel fabricant GlaxoSmithKline, usa un virus del refredat comú anomenat adenovirus, que normalment infecta els ximpanzés, manipulat genèticament amb petites traces d'Ebola.

Els 20 voluntaris vacunats en l'assaig clínic van generar anticossos contra l'Ebola i només dos dels que van rebre la dosi més alta van tenir febre de curta durada. Les persones que van rebre la dosi més alta van desenvolupar una resposta immune més forta.

Notícies relacionades

Això últim pot ser un problema, ja que com més alta sigui la dosi necessària per generar la immunitat, més difícil i costós serà produir la vacuna en quantitats necessàries per afrontar el brot a l'Àfrica occidental i frenar el seu avanç.

Des del març s'han detectat 15.351 casos d'infeccions per Ebola, i 5.459 van resultar mortals, segons les últimes dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Temes:

Ebola