en el cas de Teresa Romero

El TSJM rebtja la querella del Partit Animalista per Excálibur

La justícia entén que l'autorització del sacrifici del gos no és matèria penal sinó administrativa

La infermera Teresa Romero amb el seu gos ’Excálibur’ a casa seva.

La infermera Teresa Romero amb el seu gos ’Excálibur’ a casa seva.

2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha decidit no admetre a tràmit la querella presentada pel Partit Animalista (PACMA) contra el conseller de Sanitat de Madrid, Javier Rodríguez, pel sacrifici d'Excálibur, el gos de l'auxiliar d'infermeria Teresa Romero, que va superar l'Ebola.

Així ho ha donat a conèixer aquest tribunal després que la Sala Civil i Penal deliberés sobre la denúncia presentada el 6 d'octubre per PACMA, que argumentava que l'article 12 de la llei 1/90 de protecció animal de la Comunitat de Madrid exigeix que abans del sacrifici d'un animal hi hagi un diagnòstic previ que ha contret una malaltia infecciosa.

En la resolució, datada el 25 de novembre, els magistrats del TSJM recorden que la representant del PACMA que va presentar la querella va aportar dues ressenyes en què la Conselleria de Sanitat justifica el sacrifici d'Excálibur per evitar la possible transmissió de l'Ebola i explica que l'animal va ser sedat prèviament per evitar el seu patiment.

"No aportada, per tant, la resolució administrativa de la qual pretén extreure's la responsabilitat penal, no tenim dades per determinar ni tan sols l'autoritat concreta de la qual va emanar i les seves exactes motivacions", assenyala l'escrit.

NO CONSTITUEIXEN DELICTE

Per això, els magistrats conclouen que s'ha de "rebutjar de ple" l'admissió a tràmit de la querella formulada "al no constituir delicte els fets sobre els quals es funda".

Contra aquesta resolució hi pot haver la interposició de recurs de súplica en el termini de tres dies davant la mateixa sala.

A més de la querella que acaba de ser rebutjada, la mateixa sala del TSJM ha obert diligències prèvies per una altra denúncia posterior presentada per l'Associació contra el Maltractament (ACM) per un suposat delicte de prevaricació en el sacrifici de l'animal, segons ha informat aquesta associació.

Aquesta denúncia es dirigeix contra el conseller, el director general d'Ordenació i Inspecció de Sanitat i totes les altres persones presumptament "implicades".

En el seu escrit, ACM al·lega que, malgrat la negativa del marit de Romero a sacrificar Excálibur per no haver-hi proves que s'hagués infectat d'Ebola, Sanitat va emetre una resolució --ratificada pel Jutjat contenciós administratiu número 2 de Madrid-- per sacrificar l'animal.

RESPONSABILITAT PATRIMONIAL

Teresa Romero i el seu marit han presentat a més un sol·licitud a la Comunitat de Madrid per iniciar un procediment de responsabilitat patrimonial que inclou una reclamació per via administrativa de 150.000 euros per reparar el dany causat pel sacrifici del seu gos.

Notícies relacionades

Romero va interposar també a un Jutjat d'Alcorcón una demanda civil en què reclama 150.000 euros al conseller de Sanitat, Javier Rodríguez, per vulneració del dret a l'honor.

La parella preveu també personar-se en una denúncia presentada davant el TSJM per sindicats de Sanitat per "diversos delictes derivats de les accions i omissions atribuïbles als responsables polítics" en la gestió del cas de l'auxiliar infectada pel virus de l'Ebola.