CLAUSURA DE LA CONFERÈNCIA DE ROMA

La FAO llança un pla contra la malnutrició de pobres i rics

Marca 60 objectius per reduir la fam i per corregir les dietes poc sanes

L'agència de l'ONU recalca que la nutrició és una responsabilitat dels governs

Una dona prepara el menjar per a ella i els seus tres fills en un camp de refugiats sirians.

Una dona prepara el menjar per a ella i els seus tres fills en un camp de refugiats sirians. / UNICEF

3
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA

Pobres i rics estan units perquè es nodreixen malament, els primers passant gana o patint desnutrició i els segons tenint una alimentació poc sana que propicia malalties que, a més a més de costar diners, causen morts prematures. Per primera vegada, la FAO -l'agència de les Nacions Unides per a l'alimentació i l'agricultura- i l'OMS han col·locat rics i pobres en un mateix paquet per oferir-los, al final de la segona Conferència Internacional sobre Nutrició, que es va acabar ahir a Roma, una sèrie d'instruments per resoldre el que José Graziano da Silva, president de la FAO, qualifica com «la malaltia número u del món». «Si fos contagiosa ja estaria eradicada», va dir al clausurar els treballs de més de 2.200 delegats, entre els quals hi havia representants de 170 governs, 150 de la societat civil i gairebé 100 empresaris de l'alimentació. És la primera vegada que, en l'àmbit internacional, la nutrició passa de ser considerada una qüestió pública, de la qual es responsabilitza sobretot els governs.

Al final de la conferència, la FAO i l'OMS han entregat als països -els delegats de cada país havien contribuït a elaborar-los- diversos instruments d'intervenció per acabar amb el problema de «més de 2.000 milions de persones que al planeta pateixen per les carències de micronutrients, o fam oculta», i de 500 milions d'obesos, entre els quals hi ha 42 milions de nens amb sobrepès, enfront de 55 milions que no pesen el que haurien de pesar. «En general, la meitat de la població mundial es veu afectada per algun tipus de malnutrició», assenyala la FAO.

MARC D'ACCIÓ / L'instrument més important aprovat és un marc d'acció, amb 60 objectius en alimentació a assolir abans de l'any 2025, el compliment dels quals serà controlat cada dos anys per la FAO i l'OMS. El programa advoca, entre altres reptes, per reduir el 40% la xifra de menors de 5 anys que pateixen retard en el creixement, en el 50% la de les anèmies que pateixen les dones en edat reproductiva i en el 30% la dels nadons que al néixer pesen menys del que seria saludable. Es fixa també com a objectius l'augment del 50% dels índexs de lactància materna en els primers sis mesos de vida i la disminució del 30% del consum de sal, sucres, greixos animals i les anomenades trans. Un altre objectiu consisteix a acordar un etiquetatge internacional dels aliments que sigui més comprensible per als ciutadans, circumstància a la qual s'han anat resistint els industrials.

WEB SOBRE DIETÈTICA / El segon instrument de caràcter pedagògic és una web «sobre directrius dietètiques basades en els aliments», formulades d'una manera senzilla i amb caràcter científic. Serà un instrument perquè agricultors, industrials, educadors, metges, dietistes i nutricionistes no vagin cada un pel seu compte després d'haver creat una jungla de consells a vegades contradictoris. La pàgina nutricional, que serà actualitzada i revisada  «de manera contínua», compta actualment amb una col·lecció de directrius dietètiques procedents de més de 100 països, Espanya inclosa.

Notícies relacionades

Donat que els instruments a disposició costen diners, la FAO i l'OMS han creat un Fons Fiduciari d'Acció per a la Nutrició per «fomentar projectes propicis a la nutrició, per promoure sistemes alimentaris sostenibles i un comerç que millori la nutrició, perquè augmenti la informació nutricional i millori la seguretat alimentària».

«Els compromisos polítics contrets en la conferència constitueixen una fita», ha reconegut Oleg Txestnov, subdirector general de l'OMS per a malalties no transmissibles i salut mental.