PROCÉS PER LA MORT VIOLENTA D'UN EMPRESARI AL RAVAL

Els mossos al·leguen que van reduir Benítez com marca el protocol

La fiscal demana 11 anys per a sis policies per «homicidi per imprudència greu»

La defensa dels agents sosté que van aplicar el mètode après a l'escola

2
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / BARCELONA

Quatre dels vuit mossos que aniran a judici per la mort de Juan Andrés Benítez després de ser reduït amb violència per un grup d'agents al·leguen al seu escrit de defensa que la nit del 5 d'octubre de l'any passat, al Raval de Barcelona, es van limitar a a presentar-se al lloc dels fets arran de la trucada d'un home a qui, davant «l'extrema agressivitat i violència» que va mostrar, van haver de reduir amb contundència, però seguint els protocols que al seu dia van aprendre a l'escola de policia.

L'escrit, de 104 folis, que ahir va ser presentat per l'advocat José María Fuster Fabra, subratlla els diferents altercats violents que va protagonitzar l'home en les 48 hores prèvies a la seva mort. Segons la defensa dels policies, aquestes circumstàncies posen en evidència que Benítez estava en un estat d'«exaltació total» i de «pèrdua de la noció gairebé completa de la realitat».

«DESTENSAR LA MUSCULATURA» / L'escrit detalla l'actuació de cada mosso durant la violenta reducció. I sosté que la maniobra policial va ser correcta i reitera la versió dels agents que els cops practicats a Benítez només pretenien «destensar-li la musculatura» per poder-lo reduir.

Aquesta tesi difereix radicalment de l'exposada fa un mes per la fiscal Elena Contreras Galindo, que sol·licita 11 anys de presó per a sis mossos, als quals acusa d'homicidi per imprudència greu i atemptat contra la integritat moral. Encara que entén que els mossos «no tenien intenció directa» de matar l'empresari, l'acusació pública destaca que la violència que van utilitzar va ser «excessiva i desproporcionada» i que eren «conscients» que «van col·locar la víctima en una situació de risc i perill que podia desembocar en la seva mort».

SITUACIÓ DE RISC / Però a judici de la  defensa dels policies, va ser el mateix Benítez qui es va col·locar en una situació de risc després d'un parell de dies fora de casa en els quals va reconèixer en una trucada a la Guàrdia Urbana estar prenent «una droga que et fa perdre la visió momentàniament». El lletrat reprodueix l'altercat que va mantenir Benítez amb una família i les primeres declaracions del marit, que es va barallar amb el mort al veure que tenia la seva dona agafada pel coll. Per a la defensa, aquella baralla prèvia va ser transcendental en el desenllaç fatal.

Notícies relacionades

DOL EVENTUAL / Segons el lletrat, cap dels mossos sabia que amb la seva actuació podia acabar amb la vida de Benítez. Per això considera «desproporcionat» acusar d'homicidi els agents. I dedica diversos folis a afirmar que assumir el dol eventual en l'actuació dels agents de Ciutat Vella és considerar que tots sis s'haurien posat d'acord prèviament per actuar d'una manera en la qual era previsible que Benítez morís.

Segons la fiscal, Benítez va ser retingut i apallissat a terra per diversos agents durant 12 minuts. La pallissa li va provocar nombroses lesions que detalla l'autòpsia. Aquesta determina que l'empresari va morir per una conjunció de causes: els cops rebuts, una afecció cardíaca i el consum de cocaïna.