ELENA FABREGAT. UN ANY A CAN PLANES

«Vaig tornar després que morís la gata i tot»

«Vaig tornar després que morís la gata i tot»_MEDIA_1

«Vaig tornar després que morís la gata i tot»_MEDIA_1

1
Es llegeix en minuts

El seu nom és català, però l'accent, dolç, argentí. Elena Fabregat va néixer a Barcelona el 1941, però va emigrar a Buenos Aires als 10 anys. Els seus pares fugien de la dictadura franquista. Allà va treballar com a executiva de comptes d'una famosa agència de publicitat i va dirigir durant 15 anys una productora audiovisual al costat del seu marit fins que aquest va morir i va tancar l'empresa. Després de la mort també de la seva mare, la seva germana «i fins i tot de la gata», va tornar a Barcelona, mig segle després, buscant les arrels. «Vaig arribar amb 68 anys i amb diners, després de vendre-ho tot, però no els vaig saber gestionar bé», explica. Aquest mal càlcul dels preus a la capital catalana, sumat al canvi de valor de pesos a euros, va fer que es quedés al carrer als 72 anys, sola, a la ciutat on havia viatjat «per retrobar-hi la felicitat de la infància».

Fa un any que viu al centre d'acollida residencial de Can Planes, al districte de Sant Martí, equipament municipal per acollir persones sense llar. «Viure allà no és fàcil. La majoria són homes i hi ha molt masclisme», explica la dona, una de les protagonistes de Retrats Sense Sostre.

Notícies relacionades

El seu retrat, obra de l'artista Pepa Poch, està exposat a la Sala Tàndem (Enric Granados, 86). «Quan la vaig veure, em vaig quedar amb el seu somriure, té alguna cosa de Gioconda», apuntava ahir l'artista durant la presentació de l'obra. Era la primera vegada que Fabregat la veia, i per aquest somriure de Monna Lisa a què es referia Poch, a primera vista era difícil saber si aquesta dona amable, educada i carinyosa, de melena llarga i platejada, es veia identificada en l'oli firmat per Poch. «Sí que m'agrada, sí. M'hi reconec», aclaria dubtes.

A més de protagonitzar un dels 12 retrats de la part artística del projecte, Fabregat participa també en l'apartat audiovisual. Ha estat una de les persones sense llar residents a Can Planes que han participat en l'elaboració de les entrevistes i en el rodatge del documental sobre el projecte, elaborat amb l'associació Càmeres i Acció, que s'estrenarà el 27 de novembre a la Filmoteca.