«Alguns del grup érem activistes des del 1974»

«Alguns del grup érem activistes  des del 1974»_MEDIA_1

«Alguns del grup érem activistes des del 1974»_MEDIA_1 / JOAN REVILLAS

2
Es llegeix en minuts

Gràcies a la trucada de José Pino, la seva cunyada Mercè va ser de les primeres a conèixer que «alguna cosa grossa» estava passant a la pròxima nuclear de Vandellòs-1. El requeriment al seu marit, treballador al complex perquè anés a la planta, no va fer res més que corroborar l'existència de motius per a la seva inquietud. Va comunicar l'advertència al cap d'uns minuts als membres del grup de teatre Plors i rialles de l'Ametlla de Mar, que s'havien reunit després de sopar per començar un dels seus assajos nocturns, aliens a la situació que ja s'estava vivint a tot just 10 quilòmetres de distància, a l'interior del complex atòmic i que encara duraria hores.

Ramon Margalef, un dels actors aficionats, ja havia tingut anteriorment ocasió de distingir-se com a activista nuclear, amb la seva oposició i la de la seva família, malgrat rebre una oferta suculent, segons algunes veus, de vendre unes terres a la pròspera indústria, ansiosa per ampliar el parc atòmic estatal.

El missatge inconcret de la Mercè pels volts de les 11 de la nit no va aconseguir crear excessiu recel entre els seus companys. «Ens va dir alguna cosa sobre el tema, però el cert és que aquella nit ens en vam anar a dormir tranquils i inconscients del que succeïa, com bona part dels veïns», assegura Margalef. La Mercè li va trucar l'endemà al matí, ara ja amb més ímpetu: «Ramon, es veu que allò d'ahir a la nuclear va ser terrible», li va dir.

No trigaria a emergir, d'aquell petit col·lectiu teatral, el nucli dur del comitè antinuclear que ràpidament va començar a agafar les regnes del descontentament veïnal a l'Ametlla de Mar.

MOBILITZACIÓ / «Alguns dels components del grup ja érem activistes des del 1974, quan van arribar els projectes nuclears a la zona (la mare del Ramon va ser una de les dones de la localitat detingudes per haver tirat en una rasa el llavors alcalde per suposats flirtejos pronuclears) i llavors, doncs em vaig rebotar una mica més», desdramatitza l'home.

Notícies relacionades

Es van posar a plantejar batalla: cassolades, un referèndum que va posar en debat veïnal la continuïtat de Vandellòs-1, una manifestació de barques davant de la nuclear i fins i tot una vaga general al municipi.

«Vam treballar molt. Ens vam abocar a una tasca esgotadora i, a poc a poc, vam anar veient que potser era possible fer caure el gegant», explica. «Quan el PSC i també alguns representants de CiU van anar a la gran manifestació que havíem convocar davant la central nuclear va ser quan vaig començar a adonar-me que tancarien», admet. «Hi va haver una celebració increïble aquí al poble, increïble», recorda Margalef des de la llotja de l'Ametlla de Mar, on treballa.