REGULACIÓ AVORTADA

Rajoy recorre contra l'ineficaç decret de la pobresa energètica

El Govern central diu que Catalunya envaeix competències i fa mal a les elèctriques

Només 500 d'almenys 100.000 afectats van poder acollir-se a la norma

2
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

Hi ha gent a Catalunya que està convençuda que als ciutadans que no tenen diners per pagar la factura de la llum ja no se'ls talla el subministrament. I convé que se sàpiga que això no és veritat.

Fa 10 mesos, el Govern català va aprovar un decret que pretenia oferir cobertura a les famílies vulnerables per combatre el que es coneix com a pobresa energètica. Es tractava d'ajornar el pagament del deute associat als mesos més freds, del novembre al març. Però les condicions eren tan restrictives que a la mesura tan sols s'hi van poder acollir 500 persones, com a màxim el 0,5% dels afectats, segons dades del mateix Executiu autonòmic. A més d'això, el decret s'ha revelat

ineficaç perquè els afectats solament veuen ajornat el deute, cosa que endarrereix el problema però no el resol.

Malgrat tot plegat, malgrat que el decret és pràcticament inútil, malgrat que només s'hi han pogut acollir mig miler dels almenys 100.000 afectats, al Govern central li sembla que amenaça els ingressos de les elèctriques i la unitat de mercat, i que és a ell a qui li competeix definir què és un consumidor vulnerable, i no a la Generalitat. Per això, l'Executiu de Mariano Rajoy va anunciar divendres passat que recorrerà aquest decret. Així que el Tribunal Constitucional admeti a tràmit el recurs, la norma quedarà suspesa. I així es passarà de comptar amb una mesura irrellevant a no tenir-ne cap. I aquí no hi ha tant de debat jurídic com en relació amb la consulta sobiranista. O fa fred, o no fa fred. Per això la Generalitat diu que busca alternatives, com ara la de fer una espècie de banc d'aliments econòmic amb el qual pagar factures pendents.

REUNIÓ DECEBEDORA / El cas és que ahir a Empresa i Ocupació hi havia una reunió de la taula sobre pobresa energètica que integren el mateix Govern, les empreses subministradores i representants d'entitats socials. Aquests pensaven aprofitar la trobada per presentar les seves reivindicacions davant del que creien que seria una notable i immediata millora del decret que avui aprovaria el Consell Executiu en la seva reunió. Perquè aquest compromís va quedar registrat en el ple sobre la pobresa que va celebrar el Parlament, encara que no es compleixi.

Notícies relacionades

De la reunió van sortir amb cara llarga els representants de les entitats. El recurs estatal és l'últim que esperaven i obre pas al no res. Toni Codina, director de la Taula del Tercer Sector, que agrupa 4.000 entitats, va afirmar: «En sortim molt decebuts. El panorama està pitjor que fa uns mesos». Eloi Badia, de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, va emplaçar el Govern d'Artur Mas a buscar solucions alternatives.

SENSIBILITAT DE LES ELÈCTRIQUES / Mesurant les seves paraules i buscant ser constructiu, el secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres, va afirmar: «Les companyies són sensibles a la situació de les famílies afectades». Per afegir després el missatge central: «Però no volen que famílies que puguin pagar deixin de fer-ho». El temor al frau és el motiu principal de les empreses per negar-se a cooperar. De moment ni tan sols s'ha definit quants afectats hi ha (el venall va de 100.000 a 300.000) ni quin és el consum mínim que cal tenir en compte.