Almenys quatre persones moren per l'erupció del volcà Ontake al centre del Japó

El nombre de morts pot superar els 30 i hi ha gairebé 50 desapareguts i mig centenar de ferits

Centenars de senderistes eren a la zona en el moment de l'esclat, dels quals uns 240 han estat evacuats

Tasques de rescat al volcà Ontake, al centre del Japó. / AFP / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts

Les autoritats nipones continuen buscant avui 45 senderistes que van resultar desapareguts després de l'erupció de la muntanya Ontake (centre del Japó), que també ha deixat almenys quatre morts i mig centenar de ferits, dels quals 30 estan en estat greu.

L'Ontake és el segon volcà més alt del Japó i està ubicat a uns 100 quilòmetres de la ciutat de Nagoya. Dissabte a les 11.53 hora local (02.53 GMT) va començar a expulsar fum i cendres i des d'aleshores han continuat les erupcions, segons informa l'Agència Meteorològica nipona (JMA).

Centenars de persones estaven practicant senderisme al volcà en el moment de l'erupció, i d'aquestes, unes 240 han pogut ser evacuades, les últimes aquest diumenge al matí, amb la intervenció d'un helicòpter de les Forces d'Autodefensa (Exèrcit) del Japó. 45 persones més continuen desaparegudes, segons el Govern de la prefectura de Nagano a l'agència Kyodo.

Les autoritats nipones creuen que la majoria estan a resguard en refugis de muntanya, encara que es desconeix el nombre exacte d'excursionistes que eren en aquest popular lloc de senderisme en el moment de l'erupció.

RESCAT DIFÍCIL

Els serveis de rescat es van veure obligats a detenir les seves operacions durant dissabte a la nit per la baixa visibilitat i el risc que el volcà emetés gasos tòxics, circumstància que encara dificulta més la recerca dels desapareguts. Més de 500 policies, bombers i membres de les Forces d'Autodefensa participen actualment en aquestes operacions.

El departament de bombers de Kiso, a la província de Nagoya, va confirmar dissabte la mort d'una dona que va ser trobada pels serveis mèdics al cim, mentre que 49 persones més van resultar ferides de diversa consideració per cremades i lesions provocades per caigudes. D'aquestes, unes 30 van patir aturades cardiorespiratòries i estaven hospitalitzades, segons la policia local.

ES PREVEU MÉS ERUPCIONS

Notícies relacionades

L'Agència Meteorològica nipona preveu que es produiran més erupcions que podrien afectar els residents més pròxims i, en particular, ha alertat sobre la caiguda de cendres volcàniques i roques en un radi de 4 quilòmetres al voltant del volcà, encara que ara com ara no considera necessària l'evacuació de les localitats pròximes.

La muntanya Ontake és el segon volcà més gran del Japó, darrere del mont Fuji (3.776 metres) i està entre les prefectures de Gifu i Nagano. La seva última gran erupció es va produir el 1979, quan va expulsar unes 200.000 tones de cendres, mentre que el 1991 va registrar una altra erupció menor i el 2007 va provocar una sèrie de terratrèmols volcànics. El Japó està situat a l'anell de foc del Pacífic i compta al seu territori amb més d'un centenar de volcans actius i inactius. 

Temes:

Japó Volcans