El Papa substitueix el bisbe de Ciudad del Este i crida a la unitat del clero paraguaià

El bisbe Livieres Plano va protagonitzar un enfrontament públic amb l'arquebisbe d'Asunción, Pastor Cuquejo

El papa Francesc, durant la roda de premsa a bord de l’avió de tornada a Roma des de Corea del sud.

El papa Francesc, durant la roda de premsa a bord de l’avió de tornada a Roma des de Corea del sud. / AFP / VINCENZO PINTO

1
Es llegeix en minuts

El papa Francesc ha ordenat el relleu del bisbe de Ciudad del Este (Paraguai), Rogelio Ricardo Livieres Plano, i ha fet una crida a la "unitat" i a la "reconciliació" dels bisbes del país sud-americà.

El bisbe Livieres Plano va protagonitzar un enfrontament públic amb l'arquebisbe d'Asunción, Pastor Cuquejo, en relació amb la defensa que va fer el primer del sacerdot argentí Carlos Urrutigoity, suspès per pederàstia als Estats Units.

El Vaticà ha informat de la substitució mitjançant un comunicat en què afegeix que el pontífex argentí ha designat com a comissari provisional --administrador pontifici en seu vacant-- Ricardo Jorge Valenzuela.

En la nota s'aclareix a més que la substitució de Livieres Plano es produeix després d'un "acurat examen" de les conclusions recollides en les diferents visites apostòliques fetes per la Congregació dels Bisbes i la Congregació per al Clero.

A més, el Vaticà subratlla que aquesta "àrdua" decisió de la Santa Seu, determinada "per serioses raons pastorals", està destinada a fomentar "la unitat de l'Església de Ciudad del Este i de la comunió episcopal al Paraguai".

"El Sant Pare (...) demana al clero i a tot el poble de Déu de Ciudad del Este que aculli la decisió de la Santa Seu amb esperit d'obediència, docilitat i sense desavinences, guiat per la fe".

La disputa a la qual es fa referència en el comunicat és la protagonitzada pel bisbe rellevat i per l'arquebisbe Cuquejo, en relació amb la defensa que va fer Livieres Plano del sacerdot argentí acusat de pederàstia als Estats Units i que sempre ha rebutjat aquestes acusacions.

Cuquejo es va mostrar partidari d'obrir una investigació a Urrutigoity i el llavors bisbe de Ciudad del Este va sortir en la seva defensa al·legant que sentia "dolor" davant les declaracions de l'arquebisbe d'Asunción.

"Ell no es pot ficar en coses de la meva diòcesi perquè és metropolità", va al·legar Livieres Plano, que va qualificar Cuquejo d'"homosexual".

Notícies relacionades

Els tons de la disputa van fer que al juliol el cardenal espanyol Santos Abril y Castellón, prefecte de la Congregació per als Bisbes, es desplacés al país sud-americà per mediar en el conflicte, recollir informació i informar el Papa.

El cardenal Santos Abril y Castellón va exhortar els components de la diòcesi de Ciudad del Este a "mantenir-se fidels a l'Església". 

Temes:

Paraguai