EUA COMENÇA A REACCIONAR DAVANT UNA EPIDÈMIA A L'ÀFRICA

Obama enviarà 3.000 soldats a Libèria per combatre l'Ebola

L'OMS reclama 618 milions per abordar una «crisi sense parangó en temps moderns»

Les oenagés superen les seves reticències al desplegament militar i demanen coordinació

Un nen suposadament malalt d’Ebola jeu a terra en un carrer de Monròvia, a Libèria.

Un nen suposadament malalt d’Ebola jeu a terra en un carrer de Monròvia, a Libèria. / AP / ABBAS DULLEH

1
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Sota la pressió d'una crisi «sense paral·lel en els temps moderns», segons va advertir ahir l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el president dels Estats Units, Barack Obama, ha pres la iniciativa en la resposta internacional a l'epidèmia d'Ebola que ja ha segat 2.461 vides entre els gairebé 5.000 infectats a l'Àfrica. En un discurs al Centre de Control i Prevenció de Malalties d'Atlanta, Obama va anunciar ahir l'ampliació dels recursos mèdics i militars que els EUA destinaran a combatre la crisi, un esforç que pretén incentivar una resposta internacional més gran i que té com a eix principal el desplegament de fins a 3.000 soldats a Libèria.

La Casa Blanca, que rebutja les crítiques per haver reaccionat amb lentitud, inclou en el seu pla el desplegament d'enginyers de l'Exèrcit per crear fins a 17 centres de tractament a la regió amb 1.700 llits i l'enviament de personal per ajudar a entrenar fins a 500 treballadors mèdics per setmana. S'hi enviaran, també, 400.000 kits de tractament i desenes de milers més per realitzar proves i detectar el contagi, i es finançaran campanyes de conscienciació.

DE L'OBJECCIÓ AL PREC / Encara que inicialment grups com Metges sense Fronteres (MSF) van posar objeccions al desplegament militar, al final han acabat implorant-ne l'arribada per pal·liar les deficiències d'una reacció que ha anat fins ara «perillosament més endarrerida» del que caldria. Joanne Liu, presidenta de MSF, va admetre ahir que és necessària «una resposta coordinada, organitzada i executada sota una clara línia de comandament».

Notícies relacionades

Altres experts han lloat també la implicació del Pentàgon, i William Schaffner, doctor de la Universitat de Vanderbilt, va declarar a The New York Times que «el cor de qualsevol contenció d'epidèmia és portar el que faci falta al lloc adequat, establir la institució».

DESBORDATS / L'anunci d'Obama va arribar només unes hores després que l'OMS recordés la gravetat de la situació i demanés a la comunitat internacional 618 milions d'euros, deu vegades més que el mes passat. «El nombre de nous pacients avança més ràpidament que la nostra capacitat per gestionar-los», va admetre la directora Margaret Chan, que va recordar que la necessitat més imperiosa és més personal mèdic.